Jätten fortsätter att växa

Knappast något kan stoppa den kinesiska tillväxtmaskinen. Till och med pessimisterna tror att framgångarna håller i sig ända till 2008. Därefter finns dock risken att de strukturella svårigheterna i Kina tar över.

Den svenska lagledaren Fredrik Niemelä är synnerligen nöjd efter att det svenska laget lyckats ta en hedrande sjundeplats i VM i Kina.

– Det var den tuffaste konkurrensensen någonsin. Mer än 5 000 lag har ingått i tävlingen och då är det väldigt bra att hamna så högt, säger han.

Samtidigt hyllar han den perfekta kinesiska organisationen av tävlingen och att det svenska laget fick sova i riktigt sköna hotellsängar. Att det var ett kinesiskt lag som avgick med segern gör det egentligen ännu roligare, berättar han:

– För helt plötsligt kom flaggorna fram och jublet steg till skyarna när det visade sig att Shanghai vann.

Pingis? Basket? Nej, världsmästerskapet i programmering. Kina satsar allt hårdare på internationella evenemang av skiftande art. Det är en uttänkt strategi och inom en inte alltför avlägsen framtid står landet värd för både OS (Peking 2008) och för världsutställningen (Shanghai 2010). Något som kommer att betyda ovärderlig reklam för landet samtidigt som det drar till sig investeringar och ökar försäljningen. Även mer pessimistiska bedömare när det gäller kinesisk ekonomi räknar med att tillväxten kommer att vara god, i alla fall fram till dess. Det betyder en tillväxt på runt tio procent per år.

Och det mesta ser ganska ljust ut. Exporten växer i god takt samtidigt som den privata konsumtionen alltmer tar över som motorn i ekonomin. Dessutom tycks inflationen vara under kontroll efter en tillfällig uppgång under fjolåret. Det är numera enbart priserna på råvaror som stiger snabbt, medan det inhemska pristrycket är svagt. Det gör att räntorna inte ska behöva höjas i någon större utsträckning.

Tillväxten under årets första kvartal landade på 9,5 procent, vilket var något högre än konsensusprognosen. Detta skedde trots åtstramande åtgärder från regeringens sida och höga råvarupriser.

En uppskrivning av den kinesiska yuanen ska inte heller vara något större problem för landet att hantera. Kostnadsfördelarna gentemot USA och Västeuropa kommer att bestå, medan andra länder i Asien troligen kommer att försöka följa med i den kinesiska uppskrivningen av valutan. Allt för att bibehålla stabila handelsrelationer med Kina. De flesta länder i regionen har redan överskott i sin handel med Kina och har inget stort intresse av att ytterligare öka dessa.

På kort sikt är det alltså svårt att se några större hot mot den kinesiska ekonomin, även om det finns gott om spekulationspengar på fastighetsmarknaden och bankerna pressas av en hög andel dåliga lån. Än så länge är det dock inget som lyckats punktera konjunkturen.

Dagens tillväxt på drygt nio procent är heller inget som sticker ut på något exceptionellt sätt. Den kinesiska ekonomin har vuxit med i snitt elva procent per år. Och efter att två gånger tidigare under de senaste 20 åren ha tagit i alldeles för mycket när man velat strama åt ekonomin, har ledarna lärt sig att vara försiktiga med åtstramningspolitiken.

På längre sikt är problemen med energiförsörjning, undermålig infrastruktur, miljöförstöring och politisk oro stora utmaningar. Men när problemen blir så akuta att de på ett avgörande sätt begränsar tillväxtpotentialen är svårt att bedöma.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.