Jeffrries: ”Rosengren utmanade aldrig ABB:s status quo”

Kraft- och automationsbolaget ABB:s förändring var väntad, menar investmentbanken Jefferies i en kommentar till beskedet att Björn Rosengren lämnar som VD.
Jeffrries: ”Rosengren utmanade aldrig ABB:s status quo” - 04 – Bj-rn Rosengren
ABB:s VD Björn Rosengren.

Banken pekar samtidigt på att många uppskattade Rosengren som vd då han tillfört aktieägarvärde bland annat. I den negativa vågskålen återfinns att han inte gjort några transformativa förändringar.

”Å andra sidan utmanade han aldrig ABB:s status quo i en värld med mer digitalisering och mjukvara, och åstadkom därför aldrig något omvälvande. Framtiden får utvisa om ABB borde ha använt Rosengrenåren mer effektivt för att aggressivt expandera inom industriell mjukvara, inte bara inom den viktiga processautomationsverksamheten utan även inom diskreta”, skriver Jefferies som pekar på att de flesta andra bolag i västvärlden som är jämförbara med ABB gjort analysen att det är vägen framåt.

Jefferies upprepar behåll för den schweizisk-svenska verkstadsaktien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.