Jim Rogers: Då är vi dömda allihop

Den kände investeraren Jim Rogers ger sin syn på börsåret 2017.

Den Singapore-baserade investeraren Jim Rogers är kanske mest känd för att ha grundat hedgefonden Quantum Fund tillsammans med finansmannen George Soros 1973. När Jim Rogers var 37 år gick han, enligt egen utsago, i pension som mångmiljonär.

Till skillnad från majoriteten trodde han både på ett brittiskt utträde ur EU och att Donald Trump skulle bli USA:s nye president.

– Inte för att det är viktigt, men jag förutspådde båda händelserna, säger Jim Rogers i en intervju med Skagen Fonder.

Han är övertygad om att Storbritannien verkligen kommer att lämna EU och anser att det som sker i världen just nu, inte är något nytt.

– En av de främsta lärdomarna av historien är att människor inte lär sig av den. Många som inte har lärt av historien tror att de är smartare och kan vinna över den. Handelskrig och valutakrig leder alltid till konkurser och ofta till riktiga krig. Om Donald Trump och andra menar vad de säger är vi dömda allihop, säger han till Skagen Fonder.

Sedan presidentvalet har aktiemarknaden i USA gått starkt och det finns saker i Donald Trumps politik som Jim Rogers ställer sig positiv till.

– Att sänka skatter, investera i infrastruktur och ta hem amerikansk produktion är fantastiskt bra för USA:s ekonomi, säger han men varnar för att handelskrig mot Kina och andra länder ”vore en katastrof för hela världen”.

Hur ser du på värderingen av amerikanska aktier?
– Amerikanska aktier är dyra, men kan fortsätta gå upp om Donald Trump gör bra saker han sagt tidigt men senarelägger de dåliga förslagen. Både den amerikanska aktiemarknaden och dollarn kan bli övervärderade, och till och med utvecklas till bubblor beroende på vad han gör först.

Jim Rogers uppger att han nyligen köpt mer ryska tillgångar, bland annat ryska statsobligationer utställda i rubel.

– Jag ser mest värde i Ryssland och i jordbrukssektorn. Minst i techföretag i USA, säger han till Skagen Fonder.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.