”JM orimligt lågt värderad”
Åh, vilken trist vecka! Börsen åker upp och ned utan mönster. Golvets vänner är höstdystra.
– Det känns väldigt segt. Som en baksmälla. Den här intradag-volatiliteten brukar betyda att vi går mot sämre tider, säger en mäklare som gärna muntrar upp sig med ett glas Châteauneuf-du-Pape till höstgrytan.
– Och så har vi den här subprime-finnen som inte ger upp utan fortsätter att reta i rumpan.
En analytiker med en grå yllemössa neddragen över öronen talar om kreditkris 2.0.
– En del aktier börjar se direkt utbombade ut. Varför har HQ Bank handlats ned 35 procent? Och flera bygg- och anläggningsbolag handlas till sju åtta gånger vinsten. Snacka om överdriven reaktion, säger sig mössan och pekar ut JM.
– Aktien är orimligt lågt värderad och det lär bli extrautdelning även nästa år.
Ja, stämningen är tung och ryktesfloran börjar kännas enahanda. Det surras fortfarande kring Scania och skogsbolagen. Boliden är ett annat återkommande tugg.
– Aktien har fallit som en sten. Det snackas om att det nu är flera som räknar på bolaget, men det finns säkert ett visst mått av önsketänkande i det ryktet, säger en mäklare.
En kollega och konkurrent är inne på samma bolag.
– Titta på multipeln och jämför med konkurrenterna och med slaktvärdet. Bolaget har bara snabbfotade ägare och ingen vd. Ett bud är ett helt rimligt scenario, säger en mopedåkande mäklare som hör det mesta.
Annars är det många som hoppas på storaffärer just nu. Inte minst corparna. Från London hör vi att oron börjar sprida sig för att de anställningskontrakt som löper ut efter nyår inte ska förnyas.
– Vi sitter och räknar på en massa skitaffärer. Det händer inget reellt, säger en corp som ändå är på väg in till jobbet på söndagsförmiddagen.
Då är operatörerna i allmänhet och Stenbeck-ägda sådana i synnerhet roligare att tänka på. Tele 2:s himlafärd fortsätter.
– Nu tittar investerarna på Tele 2 som om allt lågpresterande redan var sålt. Riktkurserna är 180-200 kronor och det snackas om utdelning på 40-50 kronor aktien, säger en Nespressodrickande riskkapitalist som dock är skeptisk.
– Jag är inte så säker på att det blir någon extrem utdelning. Visst, de delar säkert ut en rejäl slant, men frågan är om de inte sparar lite på krutet för att fortsätta att förvärva i Ryssland.
En sfärkompis – med betydligt sämre kurskurva – som många tipsar om är Transcom.
– Ledningen är väldigt haussad och inte det minsta oroad för vad som händer om Tele 2 säljer fler delar. Transcom tradas sju gånger vinsten och det snackas om att det blir en raket, säger kaffekoppen.
Samtidigt har Bisnodes flopp och den skakiga börsen gjort att ägare i onoterade bolag med börsdrömmar sover betydligt sämre. Golvet hör från flera håll att prospekt som är mer eller mindre klara diskret stoppas tillbaka i skrivbordslådan.
Bredbandsraketen Packetfront, som har tre riskkapitalbolag som huvudägare, berättade i våras att siktet var inställt på börsen redan i år. Men så blir det inte, hör Golvet.
– Efter Ericssons vinstvarning är det iskallt och det blir ingen notering i år. Frågan är om det blir över huvud taget, säger en slim fit-skjorta.
Samma tongångar hörs om internetbolaget Projektplatsen som annonserade sina börsplaner officiellt i augusti (fast Golvets läsare visste förstås redan i mars).
– Nej, det får vänta. Det blir inget på ett tag. Vi får se vad som händer nästa år, säger en Le Corbusier-fåtölj.
Och så hör Golvet att den hemliga kund som Boss Media och Svenska Spel ska leverera en lösning för internetpoker till är det österrikiska monopolet, Österreichische Lotterien.
För övrigt noterar Golvet att den dammiga jordbrukssektorn helt otippat har blivit en ny favoritbransch bland investerarna. Och då inte bara i form av flamberad tornedos och ripjakt. Bolag som investerar i jordbruksmark, Black Earth Farming exempelvis, är glödheta. Under Ericssonveckan lyckades en tämligen okänd fondförvaltare, Alpcot, skrapa ihop ytterligare 270 miljoner kronor till sin fond som investerar i rysk jordbruksmark. Glöm vindkraften och solcellerna. Leve vetet och rågen!
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.