Investor
Investors VD: ”Det finns en mängd orosfaktorer där ute”
Börsjättens VD ger också sin syn på:
✓ Utdelningar: "Då får man vara mer återhållsam"
✓ Kommande löneförhöjningar för höga chefer
✓ Investeringsmöjligheter framåt: ”Redo att agera"
Under fredagsmorgonen levererade Investor sin rapport. Wallenbergarnas maktbolag avkastade totalt -15% under 2022 jämfört med jämförelseindexet SIXRX som slutade på -23%. Investor föreslår att utdelningen höjs med 10%, från 4 kr till 4,40.
Att Investor höjer utdelningen kan ses som en indikation på att de räknar med stabila utdelningar från sina innehav enligt en analytiker som Afv pratat med, även om bolagets VD Johan Forssell duckar frågan.
”Jag vill inte kommentera det med tanke på att merparten av våra bolag inte har rapporterat än. Jag kan konstatera att vi har två av våra listade bolag som har rapporterat. EQT höjde sin utdelning och Ericsson gick också ut och höjde sin utdelning nu på morgonen”, säger han till Affärsvärlden efter rapportsläppet.
Han poängterar att Investor har tre olika delar som genererar kassaflöde.
”Om man ser på helheten för Investor kommer vårt kassaflöde både från utdelningar i våra listade bolag, nettokassaflöden övertid från EQT och också kassaflöde från våra helägda dotterbolag. Under fjärde kvartalet distribuerade Mölnlycke över tre miljarder”, säger han.
Att dela ut pengar från ett 2022 där bolagens vinster överlag varit stabila under de tre första kvartalen, eller spara i ladorna inför ett tuffare 2023 är en fråga som engagerar. Castellums styrelse meddelade tidigare under hösten att de slopar utdelningen.
Johan Forssell vill inte uttrycka någon generell åsikt i frågan om utdelningar utan säger att det är upp till varje styrelse i respektive bolag att göra avvägningen.
”Är man överkapitaliserad kan man kanske dela ut mer. Ser man tuffare outlook och har en lite mer ansträngd balansräkning får man vara lite mer återhållsam.”
Vad oroar mest i makroklimatet?
”Det som är mest oroande just nu är förstås kriget i Ukraina. Det är fruktansvärt. Andra orosmoment är förstås den tuffa geopolitiska situationen inte minst mellan Kina och USA”, säger han.
Hur påverkar de geopolitiska spänningarna Investor och dess innehav?
”Alla bolag måste förstås tänka på vilka risker det kan innebära och om det får implikationer för leverantörskedjorna i respektive bolag.”
Förtegen om VD-löner
Johan Forssell nämner även den höga inflationen som problematisk. Vid årsskiftet inleddes avtalsrörelsen och flera ekonomer har varnat för att höga löneökningar riskerar att spä inflationen ytterligare. Johan Forssell är dock förtegen kring om Investor vill se restriktiva ersättningarsökningar på chefsnivå och för styrelseledamöter.
”Det är klart att alla måste beakta den situation vi befinner oss i och ta ett ansvar. Samtidigt kan det vara så i enskilda fall att man måste marknadsanpassa och höja ersättningen för vissa individer mer. Man måste hela göra det som är rätt i varje enskilt fall”, säger Johan Forssell.
Ser ni några indikationer på att bolagens vinster kommer att minska under året?
”Jag tycker det är för tidigt att uttala sig om det. Jag kan konstatera att vi hade en bra vinsttillväxt i våra dotterbolag där vinsterna var upp över 30%. Generellt kan man säga att det som hjälper bolagen initialt när vi går in i året är att de har stora orderböcker som de kan beta av. Samtidigt finns det en mängd orosfaktorer där ute, så det kommer skilja sig åt beroende på vilka branscher och bolag vi talar om.”
Kritiserar Saabs kritiker
Under fjolåret var Saabs aktie en av vinnarna på börsen och slutade på +79%. Saab är ett av Investors innehav och Johan Forssell ”välkomnar verkligen” den ändrade hållningen från institutionella investerare där många gått från att tidigare rata vapenindustrin till en mer positiv inställning.
”Jag måste säga att jag under många år, innan det här svängde, har sagt att det är en väldigt konstig situation. Vi har svenska folket, regeringen och riksdagen som vill att vi har ett bra försvar, samtidigt som de som förvaltar vårt pensionskapital inte skulle få investera i ett bolag som Saab. Det är för mig helt motsägelsefullt”, säger han.
Fortsatt tyst om Ericsson
Fjolåret var stökigt för Ericsson, som är ett annat av Investors innehav. Under förra veckan föreslog Ericssons valberedning Jan Carlsson till ny styrelseordförande för telekombolaget.
”Jag är ordförande i Ericssons valberedning och jag kan meddela att vi har en enig valberedning bakom de förslag som ligger så vi kommer definitivt att rösta för.”
Investor, som är största ägare i Ericsson med 8% av kapitalet och 23,8% av rösterna, har hållit låg profil under året när kritiken mot Ericssons ledning har haglat. Johan Forssell säger att Investor står ”fullt bakom” styrelsens och ledningens strategi men säger att hur kommunikationen i Ericsson har skötts är en fråga för bolaget själva att svara på.
Lockas av medtech
Under rapportpresentationen nämner han att Investor kan tänka sig använda sin finansiella styrka för att fånga investeringsmöjligheter framöver.
Var tycker du att det är mest intressant att allokera kapital just nu?
”När det gäller våra helägda bolag i Patricia Industries har vi ett par prioriterade områden, bland annat medtech och industrial technologies. Det är prioriterade segment för oss.”
Hur han ser på värderingarna på de noterade innehaven vill ha inte uttala sig om. Aktiekurserna pressades överlag under 2022 även om en liten återhämtning kom hösten.
”Vi brukar aldrig kommentera värderingarna däremot har vi en klar uppfattning av vad vi tycker värderingarna är på de företag som vi äger. När vi ser attraktiva möjligheter försöker vi utnyttja lägen. I Q3 förra året gjorde vi det i Atlas Copco. Vi är redo att agera om vi ser bra möjligheter.”
Marginalpress för onoterade flaggskeppet
Investors portfölj utgörs ungefär till en fjärdedel av onoterade innehav. Det enskild största är medicinteknikbolaget Mölnlycke.
Under Q4 uppvisade Mölnlycke en EBITA-marginal som sjönk med 3 procentenheter. En utveckling som Johan Forssell är uppenbart missnöjd med.
Han förklarade att den svagare marginalutvecklingen hade tre huvudsakliga orsaker. Produktionsstörningar i USA som berodde på utmaningar i försörjningskedjan och att en del av personalstyrkan inte har kommit tillbaka till jobbet efter pandemin var en faktor. Vidare tyngde även en kostsam omorganisation i Europa samt en ny fabrik i Malaysia där de inte kommit upp i fullt kapacitetsutnyttjande än.
Men han gläntar på dörren för att fortsätta investera i segmentet.
”Vi har gjort många investeringar under de senaste åren inom medtech-området. Det är ett område som vi kan och är intresserade av, men vi har också sagt att om vi hittar gärna skulle investera mer i industrial technologies.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.