John Fredriksen vill lätta maktgreppet om sitt miljardimperium

Den 75-årige norske miljardären John Fredriksen avser att lätta sitt grepp om makten över industriimperiet för att lätta på arbetsbördan, sade han i intervjuer med två norska tidningar på fredagen.

John Fredriksens önskar trappa ner sin dagliga verksamhet, något som kan göras på flera sätt. Klart står att han inte kommer lämpa över ansvaret helt på sina döttrar, som båda är verksamma i bolagssfären.

”Jag letar efter folk som kan ta över”, säger John Fredriksen till Tradewinds.

För närvarande undersöks om andra industrispelare kan bli huvudägare över bolag i sfären. En annan idé kan vara att ta in enskilda investerare utifrån, sade John Fredriksen.

”Det måste vara folk som är smartare än vad jag är, som tänker långsiktigt och som kan ta det hela längre”, sade han vidare.

Industrimannen är storägare i flera bolag inom norsk oljeindustri, fiskerinäring och shipping, bland vilka oljefartygskoncernen Frontline och laxuppfödaren Mowi, tidigare Marine Harvest, kan nämnas.

John Fredriksens bolagsinnehav gör honom god för omkring 80 miljarder kronor, enligt Bloomberg.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.