Jorden runt den 7 december

Du får nog en PC i julklapp Världens ledande processortillverkare, Intel, säger att fjärde kvartalets försäljning blir bättre än väntat. Intel kan inte spotta fram tillräckligt många Pentium IV för att möta efterfrågan. Även konkurrenten AMD säger att ser bättre försäljning än väntat fjärde kvartalet. Marknaden tolkar detta som vändning för hela IT-branschen.

… och även Sun kan se ljuset Servertillverkaren Sun Microsystems bekräftar långsam förbättring i innevarande kvartal. Sun hoppas nå lönsamhet igen under andra kvartalet 2002.

…och annonsdepressionen har bottnat De stora amerikanska tidningsföretagen vet inte när efterfrågan på annonser ökar i igen. Men de säger också att det inte ska bli värre, enligt WSJ. Tidningarna är försiktiga i prognoserna, då de vid denna tid förra året förutsåg att det skulle vända andra halvåret i år. Så blev det som bekant inte.

”Njutning och lyx helt ute i år” Full rulle i butikerna på Thanksgiving fick hoppet att tändas för att amerikanarna shoppar trots krig och recession. Men nu visar siffror från slutet av november att försäljningen är ned igen. Det sänder farhågor om att handlarna måste rea ut sina varor billigare än väntat, enligt WSJ.

”Njutning och lyx är helt ute i år”, slår analytiker Richard Church på Salomon Smith Barney fast. Varmt väder bidrar också till att kläder säljer dåligt.

…så GAP krisar ordentligt H&M-konkurrenten Gap rapporterar 25 procents sjunkande försäljning i november.

Bush får fria händer att göra business Amerikanska kongressen gav, med en rösts marginal, president Bush befogenhet att snabbt ingå handelsavtal utan att fråga kongressen. Nu går förslaget till senaten, som väntas godkänna.

Färre arbetslösa jänkare får börsen att rusa Börsjeppar väntar spänt på USA:s arbetslöshetssiffror som kommer idag. Förväntningen är en ökning med ytterligare 200 000 arbetslösa i november, vilket är betydligt bättre än 400 000 nya arbetslösa i oktober. Ett tecken på vändning.

OPEC

Soppan billig tills vidare OPEC väntar med att minska oljeproduktionen då det är osäkert om verkligen Ryssland och andra oljeproducenter verkligen kommer att minska sin oljeexport, som de lovat.

EUROPA

Siemens och Toshiba skiljer sig Siemens och Toshiba lägger ned planer på att utveckla 3G-terminaler ihop, då lansering av 3G-tjänster försenas. Toshiba säger de har skjutit upp produktion till 2004 mot tidigare planer att lansera terminaler till våren 2002, enligt Telecom.com. Analytiker tror att Toshiba behöver ny utländsk partner för att få tillgång wcdma-teknik.

…och VD dementerar nedläggning Siemens VD Hienrich von Pierer dementerade igår rykten om företaget planerar att dra sig ur tillverkning av mobiltelefoner.

News Corp försöker köpa tyska Kirch Rupert Murdoch försöker att ta över den tyska TV-jätten Kirch-gruppe, enligt Financial Times. Lyckas Murdoch lägga händerna på Kirchs betal-TV, fri-TV och mediarättigheter, blir han Europas mäktigaste medieägare. Kirch-gruppe ägs av Leo Kirch själv. Gruppen tros ha skulder på 10 miljarder kronor.

ASIEN

Osäkert om 3G-terminaler Japanska NEC dementerar försening av dual mode 3G-terminaler som WSJ rapporterat om. De eftertraktade nallarna kommer till Europa någon gång mellan juli och september, enligt NEC:s taleskvinna Emi Hidaka. Frågan kvarstår dock om Hutchinson skjuter upp sin lansering av sina 3G-nät ändå. Tidigare har NEC:s ordförande sagt att 3G-telefonerna med dual-band ska vara klara tidigt nästa år. Detta verkar dock inte stämma.

Japan i recession Japan erkänner idag att landet är i recession. I år kommer ekonomin har krympt med 2,2 procent. ”Det var ingen överraskning. Vi förväntar oss sex negativa kvartal i rad, säger Jesper Koll, chefsekonom på Merril Lynch till CNN. Den allmänna uppfattningen bland marknadsekonomer är att Japan ska sluta stötta banker och låta företag gå i konkurs, så kallad ”creative destruction”, för att vitalisera ekonomin.

…och byggkonkurs sänker Nikkeibörsen Ett medelstort japanska byggbolag gick i konkurs idag. Det får japanska bankaktier att backa.

Nyfött: Kinesiskt mediamonster Kina bildar ett statligt mediamonster genom att slå ihop film, radio och TV i ett bolag med 20 000 anställda och 13 miljarder kronor i omsättning. Nya China Radio, Film & Television ska ledas av regeringens propagandadepartement. Dels håller staten på detta sätt ett grepp om innehåll, dels skaffar man sig en stark förhandlingspart för att möta internationella mediaföretag som är på väg in i landet.

Thailand I morse sprängdes en granat den brittiska handelskedjan Tescos varuhus i Bangkok. Det var tredje attacken mot Tesco i Thailand i år. Farhågor finns att terrorister ligger bakom attentaten. Men Tesco:s talesman säger till WSJ Asia att attackerna är ”Thailand-specifika” och att landet har en ”unik affärsmiljö”.

Mats Paulsen

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.