”Julledigt på börsen”

Stockholmsbörsen handlades med små variationer på onsdagen, i linje med övriga europeiska börser. SCA stod i fokus efter en uppdatering till marknaden och Lundin Mining meddelade att det för ovanlighets skull kommer att återköpa aktier.

”Börsen har ingen styrfart och rör sig 10 punkter upp och ned. Handeln har mer eller mindre tagit julledigt och alla sitter still i båten. Det är inga volymer”, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

När börsen stängde var OMXS30 oförändrad på noteringen 1.064,5. Omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor.

Banksektorn pressade index mest medan Teliasonera vägde emot på uppsidan. Ericsson fortsatte att pressas och förlorade 0,7 procent till 14:77 kronor.

SCA steg 2,5 procent till 113:25 kronor sedan bolaget meddelat en rad information till marknaden. SCA skriver upp värdet på sina skogstillgångar med 5.200 miljoner kronor till 23.300 miljoner kronor tackvare uthålligt högre virkespriser.

Bolaget meddelade också att antalet anställda kan komma att minska med mellan 1.400 och 1.700 tjänster. Det största glädjeämnet som kommunicerades var dock att SCA räknar med att hitta 700 miljoner kronor i synergier i integrationen av en enhet från köpet av P&G:s europeiska mjukpappersverksamhet.

”Det är väldigt starkt. Det är 16 procent av omsättningen, vi kanske hade väntat oss 4-5 procent. Synergierna är alltså ungefär 3 gånger så höga som vi hade räknat med”, säger Olof Grenmark, basindustrianalytiker på Handelsbanken.

Lundin Mining steg 4 procent till 59 kronor. Bolaget meddelade att dess styrelse beslutat om ett program för återköp av aktier, vilket är ett ovanligt besked från ett bolag i Lundin-sfären. Bolagens intjänade kapital brukar så gott som alltid grävas ner i nya offensiva tillväxtsatsningar. Vd Karl-Axel Waplan sade till Nyhetsbyrån Direkt att Lundin Minings tillväxtambitioner står fast även efter att bolaget börjar återköpa egna aktier.

Securitas Systems ökade 5 procent till 21:20 kronor, troligen med stöd av att Affärsvärlden tog med aktien i sin portfölj för 2008. På veckobasis är aktien dock fortfarande ned 1,9 procent. En analytiker säger till Nyhetsbyrån Direkt att han är positiv till aktien.

”Jag tycker att aktien är undervärderad och att den ska upp. Det är en bra defensiv aktie, bolaget har stor förbättringspotential i den anglosaxiska verksamheten och branschen är fragmenterad med förvärvs möjligheter”, säger analytikern.

SAS steg 2,1 procent till 86:75 kronor, med stöd av att Citigroup höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll. Riktkursen sänktes dock till 120 kronor från tidigare 180 kronor. Den spanska resekoncernen Marsans bekräftade för Nyhetsbyrån Direkt att det för två veckor sedan lagt ett bud på SAS dotterbolag Spanair. SAS ville dock inte kommentera budet.

A-Com rasade 17,6 procent till 16:40 kronor. Efter börsens stängning på tisdagen lämnade bolaget sin rapport för det första halvåret i det brutna räkenskapsåret 2007/2008. Redeye konstaterade på onsdagen att rapporten var avsevärt sämre än väntat.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.