Kalkonaktierna som kan rusa

Tre gamla förhoppningsbolag med aktiekurser under frimärksnivå har fått ordning på verksamheten och har äntligen potential att bli kursraketer.

Investerare på jakt efter de verkliga kursraketerna börjar tyvärr ofta leta på fel ställen. De lockas av stilfullt utformade prospekt i nystartade bolag med ett par heta patent och en hägrande miljardmarknad. Framtidsutsikterna är så ljusa de kan bli, enligt den karismatiske vd:n.

Några år senare, när pro­gnoserna inte infriats, teknik­en visat sig ha stora brister, aktiekursen fallit med 90 procent och bolaget bett om nya pengar vid minst tre tillfällen är det bara att konstatera att kursraketen blev en kurs­katastrof. Kanske är det då dags att för­söka lära sig något av tidigare kursraketer.

Björn Borg och Axis var två av de stora kursvinnarna i den senaste uppgångs­fasen på börsen. Det ena bolaget säljer kalsonger, det andra övervakningskameror. I båda fallen samverkade tre faktorer till att lyfta aktiekurserna: kraftig tillväxt, lönsamhetslyft och multipelexpansion.

Under treårsperioden 2005–2007 ökade Axis försäljningen med i genomsnitt 34 procent per år och Björn Borg med i genomsnitt 60 procent per år. Under samma period ökade bolagens lönsamhet rejält. Axis rörelsemarginal gick från 7 till 22 procent och Björn Borgs från 10 till 29 procent. Utvecklingen resulterade i vinstlyft på 750 respektive 900 procent.

Aktiekurserna steg dock ännu mer, Axis med nästan 1 400 procent och Björn Borgs med drygt 4 200 procent. Förklaringen ligger i multipel­expansion. När bolag lyckas kombinera omsättningstillväxt med ett lönsamhetslyft kommer ofta en multipelexpansion som grädde på moset, det vill säga att marknaden blir villig att betala ett högre pris för bolagens vinster.

Viktigt att tänka på är att såväl Axis som Björn Borg redan före kursrusningen hade bra förutsättningar. Axis hade unika ­produkter, Björn Borg ett unikt varu­märke. Dessutom fanns det redan en efterfrågan på bolagets produkter, och såväl Axis som Björn Borg var lönsamma och redovisade bruttomarginaler kring 50 procent. Affärsmodellerna var skalbara och på börsen var bolagen långt ifrån hutlöst värderade.

Men låt oss se på tre helt andra bolag, som tidigare var förhoppningsbolag men som nu fått ordning på sina verksamheter.

Det är februari 2001. Teknik- och förhoppningsbolagen Anoto, Net Insight och Pricer har alla redovisat sina bokslut för år 2000. Det är ingen rolig läsning för aktieägarna. Tillsammans redovisar bolagen förluster på 757 miljoner kronor och en försäljning på bara 172 miljoner. Ändå ligger bolagens samlade börsvärde på hisnande 5,5 miljarder.

I dag är situationen en helt annan. Bara under det tredje kvartalet i år omsatte bolagen totalt 205 miljoner kronor och tjänade 26 miljoner kronor efter skatt. Det samlade börsvärdet har fallit till 1,8 miljarder. De tidigare utskrattade förhoppningsbolagen, med aktiekurser under frimärksnivå, har börjat leverera. Ändå fortsätter många att behandla bolagen styvmoderligt. Kanske finns här en blivande kursraket?

Pricer
I över 15 år har Pricer försökt övertyga detaljhandeln om förträffligheten med elektroniska hyllkantsetiketter. Det har varit en lång resa med många prövningar, men i dag omsätter Pricer cirka 400 miljoner kronor med bra lönsamhet. Priset för de senaste årens lönsamhetsfokus har varit stagnerande tillväxt. Franska konkurrenten SES visar dock med 58 procents tillväxt i det senaste kvartalet och en rörelse­marginal på nästan 35 procent på den otroliga potential som finns.

Naturligtvis saknas inte risker i Pricer. I den senaste rapporten skriver bolaget om möjliga nya displaytekniker och att flera stora teknikföretag i Japan börjat intressera sig för marknaden. Även med dessa risker framför ögonen är frågan om värderingen på cirka nio gånger de senaste tolv månadernas nettovinst, exklusive engångsintäkter, prisar in de möjligheter som Pricer ändå har vad gäller tillväxt såväl som lönsamhet. Och glöm inte multipelexpansionen.

Anoto
Anoto, bolaget bakom den digitala pennan, har liksom Pricer bränt rejäla pengar genom åren. Vd Anders Norling, som tillträdde för drygt två år sedan, har dock städat upp och bytt strategi. Det tredje kvartalet kom belöningen: break-even för kärnverksamheten för första gången. Bolagets teknik har i dag många användningsområden. Det mest intressanta är formulärhantering där allt ifrån vårdpersonal till parkeringsvakter och flygbolagspersonal kan arbeta effektivare med hjälp av den digitala pennan och ett speciellt papper.

Nästa år räknar bolaget med att omkostnaderna faller till 2007 års nivå. Det innebär att bolaget med en bruttomarginal på 70 procent behöver öka omsättningen med cirka 10 procent till 200 miljoner kronor för att nå break-even för helåret. Exklusive engångsintäkter växte bolaget med 45 procent under de första nio månaderna i år. Aktien handlas på all-time-low och börsvärdet ligger på bara 250 miljoner kronor. Lyckas bolaget hålla upp den höga tillväxttakten kan lönsamheten öka snabbt, och aktien kan bli en riktig vinnare. Det stora frågetecknet långsiktigt är om pennorna klarar konkurrensen från de allt mindre datorerna och mobiltelefonerna, vilka utvecklas i snabb takt. Kanske blir det som med papperet alla trodde skulle försvinna när datorerna kom.

Net insight
Dyrast, i såväl absoluta som relativa termer, av de tre före detta förhoppningsbolagen är Net Insight. Börsvärdet ligger på nästan 1,2 miljarder och p/e-talet är cirka 21 om man justerar för bolagets kassa på 130 miljoner kronor. Men så har bolaget också den längsta perioden med lönsamhet av de tre bolagen, åtta kvartal, och världsledande produkter som ligger helt rätt i tiden.

Bolagets Nimbra-plattform ökar kapaci­teten i bredbands- och digital­-tv-nät sam­tidigt som kvaliteten blir bättre. Net Insight har därför mycket goda förutsättningar att rida på den videovåg som sköljer över oss. Det är inte bara korta videoklipp på internet, utan även video-on-demand, HDTV, digitial-tv och mobil-tv. Kunderna är mediebolag, nätägare och operatörer.

Net Insights bruttomarginal ligger på kanonfina 77 procent, vilket gör att en stor del av den ökade försäljningen kan trilla ner på sista raden. Det tredje kvartalet var dock en besvikelse med bara 14 procents tillväxt, jämfört med det första halvårets 27 procent.

Svårigheten med att finna kursraketer är att veta när bolagen äntrar fasen med kraftig tillväxt. Givet det mycket dystra konjunkturläget är utsikterna för kraftiga försäljningslyft under 2009 inte de bästa. Men ska man ”krydda” sin portfölj, som det så hemskt heter, är de tre bolagen ovan betydligt bättre kandidater än alla de övervärderade förhoppningsbolag som snart kommer att be sina ägare om nya pengar.

Ägare på raketjakt
Ägarlistor fulla med brända småsparare? Förmodligen, men det finns även mer namnkunniga investerare i Pricer, Anoto och Net Insight.

Pricer:Finansgänget bakom Monterro Holding, som upptäckte kursvinnarna Björn Borg och Protect Data, gick in tungt i Pricer hösten 2007. Det gjorde även finansmannen Tedde Jeansson. Huvudägare är sedan länge affärsmannen Salvatore Grimaldi.

Anoto:Den framgångsrika Brummerfonden Futuris är fjärde största ägare i Anoto. Fonden mer än fördubblade sitt innehav under andra kvartalet, enligt SIS Ägarservice. Hedgefonden Consepio, som förvaltas av Ragnhild Wiborg, dök också upp på ägarlistan i slutet av juni i år med nästan 1 procent av aktierna. Största ägare är Swedbank Robur.

Net Insight:Huvudägare är det amerikanska riskkapitalbolaget Constellation Ventures. I övrigt domineras ägartoppen av institutioner som Swedbank Robur, AMF Pension, Alecta, Lannebo Fonder och Handelsbanken/SPP Fonder.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.