Kepler ser köpläge i tre fastighetsbolag

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för SBB och upprepar köp för aktien. Detsamma görs för Diös. Samtidigt höjs Sagax till köp och K2A till behåll.
Ilija Batjlan SBB
SBB:s Ilija Batjlan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Kepler Cheuvreux höjer riktkursen för fastighetsbolaget SBB från 68 kronor till 74 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Under onsdagen stängde B-aktien stängde på 55,44 kronor.

”En totalt sett lägre värdering på aktiemarknaden dämpas till viss del av att vi flyttar vårt fokusår från 2022 till 2023. Vi hävdar fortfarande, även efter massiva fastighetshöjningar under fjärde kvartalet och höjda räntor, att fastighetsavkastningen (4,55% under tredje kvartalet) för SBB är för hög i förhållande till riskerna”, skriver de.

De menar att den omvända vinstvarningen från januari indikerar mycket stora fastighetsuppskrivningar och förväntar sig en ökning med 6,8% i kvartalet.

Ilija Batljan om SBB:s höjda vinstprognos: ”Kommer leverera avsevärt mycket mer”

Det är inte bara Kepler Cheuvreux som tror på aktien. Under början av året har flera insynsköp gjorts i aktien. Exempelvis har styrelseledamoten Sven-Olof Johansson mångmiljontankat aktier under den senaste veckan.

Även fastighetsbolaget Diös får en upprepad köprekommendation och höjd riktkurs. Riktkursen höjs från 110 till 115 kronor.

”Vi höjer väntat substansvärde för perioden 2021-2023 något och fortsätter att betrakta Diös exponering mot norra Sverige som alltmer attraktiv givet investeringsboomen som setts där, driven av både den privata och offentliga sektorn. Dessutom bedömer vi att Diös utdelning per aktie för 2021 kommer att ligga topp 5 bland bolagen i vår nordiska fastighetsgrupp (3,4% baserat på en utbetalningsgrad på 51%)”, skriver de.

Vidare höjer Kepler Cheuvreux branschkollegan Sagax till köp, från minska. Riktkursen om 290 kronor upprepas.  Som jämförelse stängde B-aktien på 257,40 kronor under onsdagen. Kepler Cheuvreux pekar på att Sagax fallit 35% från toppen och således blivit mer attraktiv.

”Med utmärkt förvaltning och en mycket stark marknad hävdar vi att aktien bör handlas till en tydlig premie jämfört med genomsnittet för sektorn. Inklusive de senaste förvärven ser vi nu (redan i början av året) att Sagax kommer att kunna öka driftsöverskottet per aktie med 18% under 2022. Med fler förvärv under året kommer Sagax med stor sannolikhet att se ytterligare ett år med mer än 20% tillväxt”, skriver de.

Kepler Cheuvreux höjer även bostadsbolaget K2A till behåll, från minska, där dock riktkursen sänks från 59 till 55 kronor. Under onsdagen stängde K2A:s B-aktie på 49,40 kronor.

”Aktien har fallit nästan 40% sedan toppnivån. Nuvarande värdering ger viss potential för aktien och vi höjer vår rekommendation från Minska till Behåll. Bolaget har som mål att ha 10 000 lägenheter under förvaltning år 2025, jämfört med endast 3 800 idag. De återstående 6 200 lägenheterna som ska byggas stöds av 5 700 byggrätter, så bolaget har bra kort på handen”, skriver de.

Sänkningen av riktkursen motiveras av att de räknar med att avkastningen på investerat kapital kommer att sjunka något.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.