KI: Tilltron till ekonomin sjunker

Konfidensindikatorn för det totala näringslivet sjönk till -23 i november från -9 månaden före. För tillverkningsindustrin sjönk indikatorn till -29 i november, jämfört med -19 i oktober. Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytiker att indikatorn för tillverkningsindustrin skulle uppgå till -22 i november.

KI skriver att den pågående finanskrisen samt den internationella och inhemska konjunkturavmattningen sätter allt djupare och bredare spår i svenskt näringsliv. Samtliga sektorer som ingår i konjunkturbarometern har försvagats rejält och konfidensindikatorn för näringslivet har sjunkit till ny lägstanivå sedan månadsmätningarna startade 1996. Förväntningarna är pessimistiska och sysselsättningen väntas minska på bred front de närmaste månaderna.

Till följd av situationen på finansmarknaden har enkäterna den här månaden kompletterats med frågor kring företagens möjligheter att finansiera sin verksamhet. Resultaten visar att drygt 30 procent av företagen i svenskt näringsliv har svårare än normalt att finansiera sin verksamhet. Av dessa uppger drygt 40 procent att den främsta orsaken är sämre möjligheter att få banklån

Läget i svensk industri har försämrats påtagligt de senaste månaderna. Under november sjönk konfidensindikatorn ytterligare 10 enheter och läget är mycket svagare än normalt. Såväl orderingången som produktionsvolymen har minskat rejält och företagens förväntningar är pessimistiska. Över hälften av industriföretagen räknar med att behöva minska personalstyrkan de närmaste månaderna.

Byggindustrin är troligtvis den sektor som drabbats hårdast av den senaste tidens utveckling på finansmarknaden. Konfidensindikatorn har minskat 26 enheter sedan förra månaden och läget är nu svagare än normalt. Byggindustrins förväntningar inför de närmaste månaderna är mycket dystra och mer än två tredjedelar av företagen räknar med fortsatt fallande orderingång och minskat byggande. På personalsidan förutses betydande nedskärningar.

Läget i detaljhandeln har försämrats betydligt den senaste månaden. Konfidensindikatorn har backat rejält och såväl sällanköpsvaruhandel som handel med motorfordon rapporterar om minskad försäljning. Företagen inom livsmedelshandeln är emellertid fortfarande nöjda med läget. Även när det gäller förväntningarna kvarstår dessa skillnader inom detaljhandeln. Närmare 40 procent av företagen räknar med att behöva reducera personalstyrkan de närmaste månaderna.

Nästan vart tredje tjänsteföretag rapporterar nu en minskning av efterfrågan, vilket är en påtaglig försämring jämfört med förra månaden. Förväntningarna pekar dessutom mot en fortsatt försvagning av efterfrågan de närmaste månaderna. Företagen räknar också med att den svagare efterfrågan påverkar sysselsättningen negativt framöver. Närmare 40 procent av tjänsteföretagen planerar att dra ned på personalstyrkan, skriver KI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF