Kina får råvaror på fall

Beskedet att Kina stramar åt kreditmarknaden ytterligare ett snäpp fick råvarorna att falla på fredagen. Beskedet, som kom strax före klockan 11, sände omedelbart upp dollarn, vilket i sin tur också påverkade råvarorna.

– Det tog alla med överraskning. Alla får anledning att fundera på hur mycket åtstramningar vi kommer att se i Kina och i vilken utsträckning det kommer att dämpa farten i ekonomin. Det här kommer helt uppenbart påverka industriella råmaterial, säger Daniel Brebner, analytiker på Deutsche Bank i London, till Bloomberg News.

WTI-oljan i första terminsposition visade strax före klockan 12 en nedgång på 1:30 dollar per fat till 73:98, medan brent var ned 1:24 dollar till 72:88.

På råoljemarknaden var köpintresset dämpat redan före beskedet från Kina, inför den försenade veckorapporten från det amerikanska energidepartementet.

Lagerrapporten, försenad två dagar på grund av snöovädret i Washington, släpps klockan 17.00 i eftermiddag. Analytiker räknar i snitt med råoljelagren har ökat med 1,6 miljoner fat, att bensinlagren ökat med 0,6 miljoner medan lagren av destillat minskat med 1,55 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna väntas ha ökat med 0,2 procentenheter. Allt enligt konsensus sammanställt av Bloomberg.

Flera analytiker har pekat på bristande fundamenta som en prisfallsrisk för oljan och Eugen Weinberg, analytiker på Commerzbank, stämde in i kören när han intervjuades av Bloomberg News på fredagen.

”Överutbudet på marknaden är betydande i det rådande läget. Det är svårt att se hur priset ska kunna ligga kvar på nuvarande nivåer. Ett pris under 70 dollar, kanske till och med runt 60 dollar, skulle vara mer uthålligt”, sade Commerzbankanalytikern.

JP Morgan & Chase har en klart mer positiv syn och förutspådde i en analys som släpptes på torsdagen att oljan kommer att pendla inom intervallet 70-78 dollar per fat den närmaste tiden. En brantare uppgång kan sedan väntas mot slutet av det andra kvartalet.

”Under de närmaste sex veckorna är det troligt att säsongsmässiga faktorer sätter ett tak på priset”, skrev bankens analytiker Lawrence Eagles och öppnade därefter för en prisrusning uppåt under försommaren. Det finns då även en möjlighet att marknaden kommer att gå in i så kallad backwardation, där terminer med kortare löptid är dyrare än längre terminer.

På London Metal Exchange reagerade aktörerna påtagligt på nyheten om den kinesiska åtstramningen. Kopparterminen var vid 12-tiden ned 179 dollar till 6.760, medan zinken var ned 50 dollar till 2.130.

Bland övriga var aluminium ned 34 dollar till 2.022 medan nickel var ned 75 dollar till 18.375.

Den dagliga lagerrapporten från LME visade en lagerökning för koppar med 2.475 ton, medan aluminiumlagren var ned 5.475 ton. En större förändring rapporterades även för bly, +1.150 ton, medan övriga metaller visade mindre förändringar.

Spotpriset på guld noterades ned 17 dollar till 1.079 dollar per uns.

(Noteringar cirka klockan 12.00)

Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -1:30 USD 73:98

Brent, första termin -1:24 USD 72:88

Basmetaller (pris/ton):
Koppar, termin 3 mån -179 USD 6.760

Zink, termin 3 mån -50 USD 2.130 Aluminium, termin 3 mån -34 USD 2.022

Nickel, termin 3 mån -75 USD 18.375

Bly, termin 3 mån -25 USD 2.100

Tenn, termin 3 mån -200 USD 16.000

Guld, spot (pris/uns) -16 USD 1.079

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.