Kina kan lyfta börsen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen sedan Kinas inköpschefsindex visat på högre aktivitet i tillverkningsindustrin.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,7 procent medan DAX-terminen steg 0,3 procent.

Börserna i New York sjönk på torsdagen sedan investerare tagit hem vinster efter de uppgångar som varit i september. Dow Jones slutade 0,4 procent ned, dock en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,5 procent. S&P 500 och Nasdaq Composite sjönk 0,3 procent.

De asiatiska börserna var övervägande högre på fredagen med stöd av makrostatistik. Marknadssentimentet förbättrades i regionen efter att Kinas inköpschefers konfidensindex stigit till 53,8 i september, jämfört med 51,7 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades en uppgång till 52,5.

Japansk statistik visade att kärn-KPI sjönk 1,0 procent i augusti, efter en nedgång med 1,1 procent i juli, och arbetslösheten sjönk till 5,1 procent i augusti från 5,2 procent. Dessutom ökade de japanska hushållens konsumtion med 1,7 procent i augusti jämfört med samma månad föregående år, mot väntade 1,4 procent.

Nikkei 225 steg 0,4 procent. De kinesiska börserna höll stängt på fredagen.

För svensk del visade SILF/Swedbanks inköpschefsindex en uppgång till 63,3 i september från 60,6 månaden före. Motsvarande månad förra året var inköpschefsindex 55,9. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades inköpschefsindex ha sjunkit till 59,2 i september.

Alfa Laval har höjt sitt kontanterbjudande till aktieägarna i Munters till 75 kronor per aktie och förlänger acceptperioden till och med den 15 oktober 2010. Alfa Lavals vd Lars Renström och Munters ordförande Anders Ilstam bedömer nu att budstriden om Munters sannolikt är över.

Electrolux konkurrent Whirlpool kommer att betala böter på 91,8 miljoner dollar då bolagets dotterbolag Embraco dömts för otillåtet prissamarbete med Panasonic. Den totala summan för båda bolagen uppgår till 140,9 miljoner dollar. Som följd av detta sänker Whirlpool sin resultatprognos för 2010.

Astrazenecaplanerar för att initiera en långtidsstudie för att se om dess blodförtunnade preparat Brilinta förbättrar hälsan hos strokepatienter upp till tre år efter hjärtattackincident.

På fredagens agenda finns definitivt inköpschefsindex för september klockan 9.58 samt arbetslöshet klockan 11.00 från euroområdet. Från Storbritannien kommer inköpschefsindex klockan 10.30.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och privatkonsumtion för augusti i USA, definitivt Michigan-index för september, ISM-index för tillverkningsindustrin i september samt bygginvesteringar för augusti. ISM-index väntas visa en nedgång till 54,5 i september, från 56,3 i augusti, enligt Bloomberg News enkät.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.