Kina väntas bygga kärnkraftverk i England

Kina väntas få bygga ett kärnkraftverk i Storbritannien. Detta efter att landets finansminister omfamnat Kina som en idealisk partner för brittiskt näringsliv. Det skriver The Guardian.

Storbritannien bygger nu sitt första kärnkraftverk på länge. Huvudägaren, franska EDF, har haft svårigheter att finansiera projektet som kostar 24,5 miljarder pund. Kina har gått med på att skjuta till kapital och bedömare tror att de gör detta i utbyte mot att de får bygga ett eget kärnkraftverk i Bradwell i Essex.

Finansminister George Osborne, som är på besök i Kina, menade att Storbritannien borde ”rusa mot Kina” för att få hjälp att lyfta den egna ekonomin. Han signalerade även att Kina kan få bygga ett kärnkraftverk i England som ett led i ett större kärnkraftssamarbete värt tiotals miljarder pund.

Osborne besöker Shanghaibörsen på tisdagen för att försäkra att Storbritannien kommer att hålla ihop med Kina efter en tid av stora börsfall. Finansministern siktar på att etablera London som Kinas bro till finansmarknader i väst, skriver The Guardian.

Energiminister Amber Rudd, som är med på Kinaresan, sa att Storbritannien skulle tjäna på energi med låga utsläpp, samtidigt som Kina vill visa upp sin nya kärnkraftsteknik.

– De vill väldigt gärna få sin design i drift i Storbritannien, säger hon till Financial Times.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets