Kinas Buffett växlar över från förvärv till konsolidering

Guo Guangchang, ibland kallad för Kinas Warren Buffett och storägare i konglomeratet Fosun, har under coronapandemin tvingats byta strategi. Från att efter finanskrisen ha expanderat utomlands med en miljardkassa är det nu istället konsolidering som gäller, rapporterar Nikkei Asian Review.
Kinas Buffett växlar över från förvärv till konsolidering - guo-guangchang-900
Guo Guangchang. Foto: Chinatopix Via AP
”Vi kan inte fortsätta att öppna upp nya horisonter”, sade Guo till Nikkei och tillade att det nu gäller att stärka ställningen i de branscher man redan verkar i.

Fosun kan delas in i tre verksamhetsområden, hälsa, nöje och finanser. Under coronapandemin har nöje tagit störst stryk och det är resejätten Thomas Cooks konkurs som drabbat Fosun värst.

Men trots detta anser Guo att han gjorde rätt med sina utländska expansioner, för dessa har inte bara handlat om motgångar utan även framgångar. Som exempel uppgav Guo hur det globala klivet lett till ett partnerskap med tyska Biontech där Fosun nu är exklusiv utvecklare och distributör av bolagets covid-19-vaccinkandidat i Kina.

Guo sade också att den höga förvärvstakten hjälpt till att spara tid i att bygga upp globala märken och affärsnätverk.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets