Kinas dåliga lån större än Sveriges BNP

Kinesiska bankers problemlån har svällt till nästan 4 000 miljarder yuan, eller 628 miljarder dollar. Det är mer än Sveriges BNP, rapporterar Bloomberg.

De kinesiska bankernas vinsttillväxt sjönk till 2 procent under årets nio första månader, jämfört med 13 procent vid samma tid i fjol, enligt statistik från den kinesiska övervakningsmyndigheten på torsdagskvällen.

Siffrorna kommer samtidigt som en skuldkris vid China Shanshui Cement Group fått stora kinesiska banker att kräva omedelbara återbetalningar och svag kredittillväxt i oktober visar på risken för en djupare nedgång.

Bankernas dåliga lån uppgår till 1,59 procent av lånestocken, en siffra som växer till 5,4 procent om lån där återbetalningen är i riskzonen inkluderas.

Bloomberg konstaterar att mängden problemlån växer samtidigt som Kina är i centrum för debatten om landet ska fortsätta vara ett lokomotiv för världsekonomin, eller sjunka ner i decennier av stagnation i likhet med Japan, efter att landets kreditbubbla brast.

Fotnot: Sveriges BNP för 2014 mätt i dollar var 570,6 miljarder, enligt Världsbanken.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG