Kinas tillväxt svagaste på nästan 30 år

Tillväxten i KLina ökade med 6,1 procenyt under 2019, den svagaste siffran på nästan 340 år.

Kinas BNP ökade 1,5 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal.  Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,0 procent.

Det rapporterar det nationella statistikkontoret NBS, enligt Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP ha ökat 1,4 procent jämfört med föregående kvartal och ha ökat med 6,0 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Under det tredje kvartalet ökade BNP med oreviderade 6,0 procent jämfört med samma kvartal året före.

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) sade i en kommentar att nedåtpressen på ekonomin fortsatt är stor, men att kinesernas villighet att konsumera väntas öka på grund av bättre förväntningar.

Enligt chefen för NBS, Ning Jizhe, kom cirka 58 procent av tillväxten från konsumtion, 31 procent från investeringar och 11 procent från export.

Han sade att det är normalt att BNP-tillväxten fluktuerar från månad till månad och att Kina räknar med att få se en stabil tillväxt under 2020.

Fas ett-avtalet mellan Kina och USA kan förbättra de ekonomiska utsikterna för de två länderna, enligt Ning, som tillade att sunda ekonomiska bank mellan USA och Kina är bra för den globala ekonomin.

Under helåret 2019 ökade BNP med 6,1 procent jämfört med 2018, väntat var en uppgång med 6,2 procent. Tillväxttakten var den svagaste på nästan 30 år.

Kinas tillväxtmål för helåret 2019 låg på 6,0-6,5 procent.

Arbetslösheten i Kina uppgick till 5,2 procent i slutet av december, jämfört med 5,1 procent i november.

Det uppger Kinas statistikmyndighet, enligt Bloomberg News. Statistiken är nationell och täcker stadsområdena.

Kinas industriproduktion ökade 6,9 procent under december, jämfört med motsvarande period föregående år.

Analytikerna hade väntat sig att industriproduktionen skulle ha ökat med 5,9 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Under helåret 2019 ökade industriproduktionen med 5,7 procent, väntat var +5,6 procent.

Detaljhandeln i Kina ökade med 8,0 procent i december, jämfört med motsvarande period föregående år.

Analytikerna hade väntat sig en uppgång med 7,9 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Under helåret 2019 ökade detaljhandeln med 8,0 procent, väntat var +8,0 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här