Kinesiska kapitalförvaltaren Zhongzhi uppges vara insolvent – är exponerade mot fastighetssektorn

Kinesiska kapitalförvaltningsjätten Zhongzhi Enterprise Group har meddelat sina investerare att man är insolventa med skulder dubbelt så stora som de totala tillgångarna.
Kinesiska kapitalförvaltaren Zhongzhi uppges vara insolvent – är exponerade mot fastighetssektorn - China Real Estate
Byggkranar över Peking. Fastighetssektorn står för en fjärdedel av Kinas ekonomi. Foto: Ng Han Guan/AP

Det rapporterar Reuters.

I ett brev till investerarna informerar Zhongzhi om att skulderna uppgår till mellan 420-460 miljarder yuan, motsvarande 617-676 miljarder kronor, att jämföra med cirka 200 miljarder yuan i tillgångar.

”Initiala inspektioner visar att koncernen är allvarligt insolvent och har betydande fortsatta operativa risker. De resurser som finns tillgängliga för skuldåterbetalning på kort sikt är mycket lägre än gruppens totala skuldsättning”, skriver bolaget.

Då Zhongzhi är exponerat mot den problemtyngda fastighetssektorn (bolaget är en stor aktör inom Kinas skuggbanksektor på 3 000 miljarder yuan), ökar detta oron för att problemen inom fastighetssektorn nu spiller över på den breda finansiella sektorn.

Fastighetssektorn står för en fjärdedel av Kinas ekonomi.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets