Kinesiska staten stöttar Sven Hagströmer

Staten Kina ger sitt fulla stöd till finansmannen Sven Hagströmer som blivit lurad på 2,5 miljoner kronor. Men hovrätten ger kineserna kalla handen.
Kinesiska staten stöttar Sven Hagströmer - sven-hagstromer-affarsvarlden-700_binary_6854821.png

En statlig kinesisk utredning ser ut att stötta Sven Hagströmer, i processen mot den 54-årige man som är dömd i Stockholms tingsrätt för att ha lurat honom på 2,5 miljoner kronor.

Som Affärsvärlden tidigare avslöjat dömdes 54-åringen i januari för att ha lurat ett halvdussin förmögna människor i Sverige och på flera andra håll i världen. Sammantaget finns fordringar på i storleksordningen 130 miljoner kronor och mannen dömdes till tre tre års fängelse för grova bedrägerier.                                                                                                          

54-åringen sökte pengar till ett hamnprojekt i Kina, som tingsrätten inte ansåg fanns. Men nu får alltså Sven Hagströmer medhåll av den kinesiska staten.

Bakgrunden är att kammaråklagare Stig Åström vid Ekobrottmyndigheten i Stockholm för snart tre år sedan, i september 2015, tog det ovanliga steget att skicka ett brev till det kinesiska utrikesdepartementet, trots att svenska myndigheter brukar vara försiktiga med att samarbeta med polisen i diktaturer. Brevet överlämnades till den kinesiska ambassaden i Stockholm.

Det visar sig att kineserna kan slå fast att den dömde svensken var i Kina i april 2008 och att han också skrev på ett exploateringsavtal som stipulerade att han kunde få ihop 300 miljoner euro, alltså 3 miljarder kronor, på några år. Men, som kineserna skriver i brevet till åklagaren, “investeringsvillkoren var inte mogna så projektet fortsatte inte”.

Av brevet framgår också att kinesiska myndigheter också har sökt rätt på de personer som 54-åringen uppger som motparter i hans kinesiska affärer. Åtminstone en av dem säger att han inte känner svensken och aldrig skickat mail till honom.

Kineserna motbevisar också den dömde bedragarens påståenden om att kinesiska affärsmän förfalskat underskrifter på avtal utan att svensken skulle ha känt till det.

Sammantaget alltså god ammunition för åklagaren att använda när det överklagade målet i vinter, med start 22 januari 2019, ska behandlas i Svea hovrätt.

54-åringens advokat, Jesper Arvenberg, protesterade i en inlaga i maj i år mot planera på att låta åklagaren ta in ny bevisning  i målet. I ett beslut som meddelas 11 juni ger Svea hovrätt Arvenberg rätt:

”Hovrätten tillåter inte åklagaren att åberopa handlingarna från Folkrepubliken Kinas utrikesdepartement som bevisning i målet.”

Hovrätten menar att vittnesmål som någon lämnat ”utom rätta” bara undantagsvis får användas i svenska domstolar. Beslutet kan inte överklagas.

Bland de lurade finns utöver Sven Hagströmer, grundare, storägare och styrelseordförande i börsnoterade investmentföretaget Creades, också Håkan Roos, som står bakom Roosgruppen, som bland annat äger Sveriges största måleriföretag Sandå. Även 54-åringens bror har blivit av med pengar, liksom ett antal investerare i Storbritannien och USA.

Familjen Wallenius- Kleberg höll också på att råka illa ut. Deras namn användes som dörröppnare, där de påstods ha betalat 120 miljoner kronor för hamnprojektet i Kina.

Båda parter har överklagat domen och i april i år, efter tre år, fick åklagaren svar från sina kinesiska kollegor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.