Kinesiska vindkraftsjättens svenska skuldberg: 15 miljarder kronor

Umeå tingsrätt beviljar rekonstruktion för Markbygden ETT, en del av Europas största landbaserade vindkraftparker. Bolaget har via ogynnsamma avtal byggt upp en skuld på 6 mdr kr. Det är ett mönster som går igen i alla parker som ägs av det kinesiska statskontrollerade företaget CGN. Totalt har deras parker i Sverige en skuld som uppgår till 15 mdr kr, visar Afv:s kartläggning.
Kinesiska vindkraftsjättens svenska skuldberg: 15 miljarder kronor - VINDKRAFT MARKBYGDEN PITEÅ
Markbygden 1101 utanför Piteå är Europas största vindkraftspark på land. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

I förra veckan ansökte vindkraftsparken Markbygden ETT om rekonstruktion vid Umeå Tingsrätt, vilket beviljades under onsdagen. Parken består av 179 vindkraftsverk som ägs av det kinesiska statskontrollerade företaget China General Nuclear Power Group (CGN).

Orsaken till Markbygden ETT: s finansiella problem är att man har ingått ett så kallat PPA-avtal med det norska företaget Hydro Energy om att sälja en fast mängd el per timme till ett förutbestämt pris. Ett avtal som sträcker sig 19 år fram i tiden.

Markbygden ETT har skulder på totalt 6 mdr kr men nu kan Affärsvärlden visa att Markbygden inte är den enda CGN-ägda vindkraftsparken som har problem.

15 miljarder i skulder

Årsredovisningarna för parkerna Nyland Vind, Högkölen, Kråktorpet, Åmot-Lingbo och Lethirova som också ägs av CGN visar att de tillsammans har skulder på 9 mdr kr.

Det betyder att den totala skulden för CGN: s vindkraftsparker i Sverige uppgår till drygt 15 mdr kr.

Det är de senaste årens volatila elmarknad som gjort PPA-avtalen till en förlustaffär. När Markbygden ETT inte kunnat uppfylla sitt avtal på grund av det inte blåser har man varit tvungen att köpa el på den öppna marknaden. När det väl har blåst har elpriserna pressats ned.

Förlorar pengar i både stiltje och blåst

Under perioder med låg produktion (då Bolaget måste köpa ersättningsel) nådde priserna så högt som EUR 500/MWh, medan prissättningen under perioder med hög produktion sjönk så lågt som till EUR 1/MWh eller ännu lägre”, står det i rekonstruktionsansökan.

Frågan är nu om Markbygden ETT kommer få möjlighet att rekonstruera sin verksamhet. Affärsvärlden har talat med en person som arbetar med att konstruera avtal mellan vind- och solkraftsparker och elköpare. Hen uppger att själva tanken med ett PPA-avtal är att det inte ska gå att hoppa av.

“Det är en säkerhet från både säljarens och köparens perspektiv. Det kan ju vara frestande för en industri att hoppa av för att köpa billigare el direkt på spotmarknaden.”

Alla kinesiska vindparkerna i Sverige olönsamma

De andra CGN-ägda parkerna visar upp samma mönster som Markbygden ETT. De bryter konsekvent år efter år mot de så kallade finansiella kovenanterna, vilket är olika nyckeltal som sätts upp av kreditgivarna. För att återställa kovenanterna är de sedan tvungna att skjuta till stora aktieägartillskott.

Aktieägartillskott krävs

CGN: s vindkraftspark Åmot-Lingbo har skulder på över 3 mdr kr. I den senaste årsredovisningen skriver bolaget att:

”För att säkerhetsställa långsiktig efterlevnad av de finansiella villkoren och efterlevnad av kovenanterna har det i samarbete med långivarna påbörjats en diskussion om en omfattande omstrukturering av bolagets externa finansiering vars målsättning är att träda i kraft den 30 juni 2023”.

Affärsvärlden har sökt Dongliang Zhang som är CGN:s representant i Sverige och styrelseordförande i Markbygden ETT för en kommentar kring detta. Han har inte återkommit.

“Konkurser hotar”

Christian Holtz, analytiker och ägare på energikonsultföretaget Merlin & Metis, menar att det finns en uppenbar risk för fler rekonstruktioner och i förlängningen konkurser.

“Alla som gick in i de här avtalen där de måste leverera en viss mäng el till ett bestämt pris har det svettigt nu. Så det är klart att där finns det en risk för att det är fler som inte klarar det.”

“Men parken kommer inte att stängas. En ny ägare kommer att ta över om parken går i konkurs”, tillägger han.

Nya avtal exponerade mot spotpriser

Idag är det vanligt att stora sol- och vindkraftsparker exponerar sig direkt mot spotmarknaden, berättar personen som arbetar i marknaden och som vill vara anonym.

“De nyare parkerna har såklart noterat att det inte har varit en bra idé med sådana här avtal. Många av de sol- och vindkraftsparker som tas i drift nu, eller som ska tas i drift, är helt exponerade mot spotmarknaden.”

Det är väl också en risk?

“Ja, självklart, men här räknar man med att det blir bra år och dåliga år. Många har en förhoppning om att efterfrågan kommer att öka när de stora industrierna kommer på plats i norr om några år.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.