Kinesiskt räddningspaket fick Thomas Cook-aktie att falla

Det problemtyngda brittiska resebolaget Thomas Cook, som bland annat äger den svenska reseoperatören Ving, rasade 40 procent i London på fredagen.
Foto: Matthew Lemon

Det är det kinesiska konglomeratet Fosun som enligt ett pressmeddelande har erbjudit 750 miljoner pund, motsvarande knappt 9 miljarder kronor, i ett räddningspaket för resebolaget, något som skulle innebära en ”betydande utspädning” för aktieägarna.

Om Thomas Cook accepterar förslaget skulle Fosun få en kontrollerande position i bolagets resebyrå och en ”signifikant” minoritetsandel i flygenheten, skriver Fosun.

Det kinesiska bolaget äger sedan tidigare 18 procent av aktierna i Thomas Cook, men ingen mer detaljerad information ges rörande eventuellt aktieägande efter emissionen.

Thomas Cook har stått för dubbla vinstvarningar, stora förluster och drabbats av sänkt kreditbetyg under 2018 och har ett stort behov av kapital. I branschen har också främsta konkurrenten Tui vinstvarnat flera gånger under året, samtidigt som flera flygbolag gått i konkurs.

Aktien har sedan årsskiftet fallit 75 procent vilket resulterat i att bolagets marknadsvärde har minskats till 120 miljoner pund.

Priset på Thomas Cooks utestående obligationer steg så mycket som 18 procent efter nyheten, rapporterar Bloomberg News.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.