Klarar börsen tredje vågen?

Först kom återhämtningsrallyt, sedan kom ett nytt rally som byggde på förhoppningar om en bättre konjunktur. Klarar börsen ett tredje rally? I så fall måste vinsterna öka rejält.

Nu pekar pilarna uppåt igen. Stockholmsbörsen noterar årshögsta kurser varje dag, niomånadersrapporterna som kommer in är bättre än väntat och fonderna talar om nya rekordinsättningar. Börsen har blivit på bättre humör.

När Affärsvärlden senast gjorde en stor börsanalys, nummer 33 2003, var bedömningen att börsuppgången troligen skulle hålla sig – inte för att börsen var särskilt billig utan för att de psykologiska effekterna var starka. Den bilden är inte förändrad.
Psykologin dominerar. Varje nedgång ses som köptillfälle och så fort börsen backat ett par procent kommer kapital in från sidlinjen igen och driver upp kurserna. SKF:s rapport i förra veckan var ett bra exempel.

Den var bättre än väntat och fick genast alla verkstadsaktierna att hänga med uppåt, trots att de redan stigit kraftigt i år och att de bra rapporterna därmed redan borde vara intecknade.
Men marknaden körde på ändå. Att dollarfallet sopar bort miljardvinster från företag som Atlas Copco, Electrolux och Sandvik rycker marknaden bara på axlarna åt. Och att räntan stiger – och aktierna allt annat lika blir dyrare – är det inte heller någon som bryr sig om.

Efterfrågan lyfter
Här finns nyckeln inför det kommande året. Även om skolboken säger att stigande räntor ger dyrare aktier så finns det tillfällen då både räntan och börsen går upp: I samband med en stark konjunkturuppgång.

Den har marknaden redan tecknat in, trots att Euroområdet går uruselt och USA har problem med överkapacitet. Men företagen talar om bättre efterfrågan och det räcker för att börsen ska fortsätta uppåt.

I början av nästa år är det upp till bevis. Vinsterna måste öka – alternativt att det finns mycket starka bevis på en konjunkturuppgång – annars finns det risk för stora kursfall. I dagsläget handlas nämligen Stockholmsbörsen till 22 gånger årets vinst och jämfört med den 10-åriga räntan är den övervärderad med 10 procent om man använder den så kallade Fed-modellen (p/e-talet genom den inverterade långräntan).

Är det möjligt?
Prognoser från analytikerna pekar dock på att Stockholmsbörsen nästa år värderas till 16 gånger vinsten. Med de glasögonen på är börsen undervärderad till 20 procent. Men sakta i backarna: Är det verkligen troligt att de 50 största bolagen ökar vinsterna med 40 procent nästa år?

Visserligen försvinner Ericssons förluster och en rad strukturkostnader i exempelvis Telia Sonera och andra bolag nästa år, men att vinsterna kommer att öka med några 40 procent är inte troligt.
En något mindre vinstökning går an, men allt annat kommer att leda till kursfall.

En titt i tabellen tätt intill visar att nästan samtliga storbolag är mycket högt värderade, undantaget bankerna.

Om de stora bolagen ska fortsätta uppåt krävs det helt enkelt att vinstillväxten sätter fart och det vet vi först i början av nästa år. Det är dit placerarnas blickar snart kommer att vändas.Plus och minus på börsen.

+ Låg värdering på nästa års vinster.
+ Konjunkturen vänder på riktigt nästa år.
+ Stora engångsutdelningar i vår ger likviditet som kan återvända till börsen.
+ Uppköpen tar fart.
+ Ont om alternativa investeringar.

– Analytikernas prognoser är för optimistiska.
– Konjunkturen fortsatt svag.
– Ny krasch i USA.
– Introduktioner suger upp mycket kapital.
– Företagsobligationer populärare än aktier.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.