Klarar katastrofer och kreditkriser
Amerikanen Steve Pargeter kan bereda sig på att skaffa guldkort på Atlantflyget mellan hemmabasen i Selma nära San Antonio i Texas och Bryssel under det närmaste året. Som utvecklingschef vid ett av Munterskoncernens paradområden, avfuktning av hockeyhallar, operationssalar och stormarknader, är han en nyckelperson vid Munters senaste förvärv, köpet av det belgiska luftkonditioneringsföretaget Toussaint Nyssenne. Nu har han ett år på sig att överföra den amerikanska tekniken till europeiska förhållanden.
Den industriella logiken är klar. Svenska Munters uppköp av det gamla familjeföretaget i Dison, med en omsättning på cirka 180 miljoner kronor, ska användas som bas och som brohuvud för utveckling och tillverkning inom det som kallas kommersiell avfuktning inom Munters.
– Det står för 35 procent av vår försäljning i USA, säger Lars Engström, vd vid Munters sedan två tillbaka.
– Den affären har utvecklats väldigt väl och nu tar vi den till Europa.
Avfuktning, Dehumidification, är en av Munters två tillverkande divisioner, ett förhållande som gör att bolaget ofta jämförs med vanliga verkstadsföretag. Både inom avfuktning och den andra tillverkningsdivisionen, Humicool, som bland annat tillverkar kylanläggningar till djurstallar och fågelbesättningar, är det mesta sig likt från de goda tiderna för några år sedan. De två divisionerna, som står för ungefär 30 procent vardera av bolagets försäljning, tuffar på i någorlunda god ordning.
Lönsamheten sjunker för all del, men det är det lilla, medan försäljningen bara stiger en aning. De problem som märks är två. Humicool tillverkar rökgasavskiljare för att rena utsläpp från kolkraftverk – en marknad som gått i stå i USA på grund av osäkerhet om vilka regler som ska gälla för utsläppsrättigheter framöver. Dessutom minskar efterfrågan på flyttbara värmeanläggningar från 15 000 kronor och uppåt – en konjunktureffekt, enligt Lars Engström.
De verkliga problemen finns inom den tredje och största divisionen, MCS, som står för nära 3 miljarder kronor i försäljning, eller 40 procent av verksamheten. Här har lönsamheten gradvis backat för att under det senaste kvartalet krypa ned till nära noll. Ett historiskt bottenrekord.
Divisionen inkluderar sådant som Munters kanske är mest känt för, katastrofteamen som torkar upp hus, kontor och butiker efter översvämningar eller orkaner. Det är en bransch som brukar betecknas som helt konjunkturokänslig och där Munters borde vara i position att sätta de priser som lönsamheten kräver. Men de senaste åren har försäkringsbolagen tröttnat på de allt dyrare räkningarna.
– Priserna har pressats, ja, och konkurrensen har hårdnat, medger Lars Engström som under ett års tid har betecknat lönsamheten som “otillfredsställande”.
Munters måste alltså spara pengar. En ny it-plattform pekas ut som en del av lösningen för att effektivisera verksamheten och göra den billigare. Nedläggningar på vissa marknader, vilka är ännu så länge hemligt, är en annan väg. Förändringarna har hittills visat sig dyrare än väntat. Bara under tredje kvartalet var kostnaderna för att få igenom effektiviseringsprogrammet 25 miljoner kronor. Nya kostnader tillkommer under resten av året. All erfarenhet visar att problemen inte är över ännu, men senast om något år går det, enligt Affärsvärlden, att räkna med att rörelsemarginalen är tillbaka på de nivåer som gällde tidigare under 2000-talet, kring 6-7 procent.
Vändningen kommer alltså.
Under tiden kan den aktieägare som haft det tvivelaktiga nöjet att se kursen gå från 20 kronor, (justerat för splitt) när Incentive satte bolaget på börsen 1997, till dagens 30 kronor muntra upp sig med två saker:
* Munters är ett stabilt bolag i tider av konjunkturoro. Inte någon gång under de senaste tio åren har bolaget gått med förlust, och enligt vd Lars Engström är minst två tredjedelar av verksamheten konjunkturoberoende. Utöver serviceverksamheten handlar det om avfuktningsanläggningar till bolag inom läkemedels- och livsmedelsbranscherna, två områden där investeringarna påverkas mycket måttligt av konjunkturoron.
* Bolagets Asiensatsning sedan flera år bär nu frukt. En ny fabrik i Peking bidrar till att försäljningen av kylanläggningar och avfuktare går bättre och någon avmattning märks inte.
– På sikt ska Asien vara en betydligt större del av vår verksamhet. Där finns fler och fler människor som närmar sig västerländsk standard och det kommer att bli högre krav på allt från bostäder till produktionsanläggningar. Jag tror att det finns stora möjligheter både i Fjärran Östern och i Mellanöstern. I Persiska viken är vi ju nästan inte alls, men det var bland annat därför vi övertog vår turkiska distributör tidigare i år, säger Lars Engström.
__________________________________________________________
Sex frågor till vd Lars Engström
Aktiekursen har kollapsat. Ned 50 procent sedan i april. Varför?
– Vi har gått ned tillfälligt, hoppas jag. Men jag tror att omvärlden räknade med en snabbare vändning i servicedelen MCS. Min känsla är att vi kommunicerade detta men att det är ett lite hårdare jobb att vända utvecklingen än vad vi trodde.
Inga insiders har köpt aktier på minst ett halvår trots att kurserna är rekordlåga. Vilka signaler sänder det?
– Jag kan inte svara för andra men själv äger jag 36 000 aktier plus optioner. Jag känner mig fullinvesterad och
har inte köpt andra aktier heller.
Ni ligger under ert rörelsemarginalmål för femte året i rad. I år blir det kanske 5 procent, hälften av målet på 10 procent. Vad signalerar ni med ert mål egentligen?
– Det är ambitionsnivån. Där ska vi ligga över en tidsperiod. Vi har inte nått dit men jag och styrelsen anser att det är viktigt att behålla ambitionen.
Hur ser ni på fortsatta förvärv? Er balansräkning växer, er nettoskuld har aldrig varit högre och räntetäckningsgraden aldrig sämre.
– Vår balansräkning innehåller medvetet en högre nettoskuld. 2007 delade vi ut 20 kronor extra per aktie, vilket betyder 500 miljoner kronor. Men vi har 810 miljoner i outnyttjade kreditramar så förvärv kommer att vara en del av vår tillväxt framöver.
Ni ses ju som ett “grönt” företag vars produkter sparar energi. Nu faller energipriserna. Hur påverkar det er?
– Energisparande är ett stort säljargument för oss men det har inte märkts någon skillnad i efterfrågan. Den underliggande trenden är fortfarande att reducera miljöpåverkan. Det är till exempel fortfarande mycket stort fokus fortfarande på att skapa “gröna” byggnader.
Du har pratat om otillfredsställande lönsamhet i er största division (MCS) i minst ett år nu. Varför kommer ni inte till rätta med den saken?
– Vi vet vad vi ska göra men det tar längre tid än vi tänkt oss. Den stora biten är att göra samma resa som vi har gjort i England, med it-stöd till fuktteknikerna och effektivare administration. Vi tar de stora kostnaderna (i storleksordningen 25-50 miljoner kronor, reds anm) i år och får effektiviseringsvinsterna nästa år.
__________________________________________________________
Nära botten
Vändningen är försenad. Men Munters är köpvärd. För att inte kritiseras för överdriven optimism drar vi ned på vinstprognoserna ordentligt. Vinsten i år backar från 4,50 kronor per aktie till 2,70, att jämföra med analytikernas bedömningar som i snitt ligger 35 procent högre. Engångskostnader gör att innevarande år blir det sämsta i konjunkturen. Men hur vet vi att bolaget över huvud gör vinst? Jo, historien talar för Munters, som inte redovisat sämre marginaler än 7 procent (i rörelsen) något år under de senaste tio åren. Sämst är 2003 med en vinst som slutade på ungefär de nivåer som Affärsvärlden skissar på för i år.
Munters har också en stabil historia av tillväxt – den har legat på i snitt 10 procent per år under de senaste elva åren (årets nolltillväxt inräknad) – och inte mycket talar för att den på sikt ska svaja. Bolaget brukar inte påverkas av konjunktursvängningar. Tillväxten i Asien ligger väl över 10 procent och visar inga tendenser till att sacka.
Orosmolnen då? Bolagets skuldsättning kanske, men den betas av tack vare det goda kassaflödet. Problemområdet MCS kanske inte lyckas vända på utvecklingen? Jodå, men visst kan vändningen dröja ännu ett halvår.
Vi tror inte på någon snabb vändning i Muntersaktien men pekar här på att papperet är nära botten. Vi ändrar vår rekommendation från vänta, som vi satte på dubbla kursnivån, till köp på dagens nivåer. Når bolaget om två år upp till en snittlönsamhet från de senaste tio åren är p/e-talet 6. Aktien bör på ett års sikt nå 40-45 kronor (p/e 8).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.