Koloss till reapris

ANALYS Nordea lär knappast förvandlas till en snabbfotad bank som vinner kundernas hjärtan och stora marknadsandelar. Med dagens reapris är aktien köpvärd ändå.

KÖP Jämför man Nordeas prestation med andra nordiska storbanker ser det inte bra ut: Avkastningen är sämre, på det egna kapitalet fick banken ut 9,7 procent 2018, kostnad genom intäkter ligger klart över de svenska konkurrenterna, börsvärdet är lika med det egna kapitalet, lägre än för alla utom penningtvättskadade Danske Bank.

Trenden är inte heller den positiv. Nordeas intäkter har kontinuerligt minskat sedan 2014. De marknadsandelar som redovisas visar genomgående att Nordea backar, på bolån i Sverige har banken på två år gått från 15,3 till 13,8 procent.

Hur ska då banken och dess ledning klara sig ur knipan? Rimligen borde bankens digitala transformation ge utslag i ökad kostnadseffektivitet och lägre KI-tal de kommande åren. En annan faktor som kan lätta på trycket är utsikterna om stigande i räntor i euroområdet och Sverige. Nordeas räntenetto ökar på årsbasis, allt annat lika, med 800 miljoner euro vid en ränteuppgång på en procent.

Affärsvärlden hyser inga förhoppningar om att Nordea snabbt ska förvandlas till en snabbfotad bank som tar stora marknadsandelar och toppar nöjdkund-undersökningar. Men det behövs inte för att göra aktien attraktiv. Med en värdering på 1,0 gånger bokfört kapital, långt under de övriga svensk storbankerna, en direktavkastning på närmare 9 procent och ett p/e-tal som hamnar under 10 om kostnadsbesparingarna och ränteuppgången infrias till 2021 är Nordea-aktien på rea.

Det här är en sammanfattning av aktierådet: Koloss på lerfötter till reapris

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här