Kommentar: Finska staten klär upp Sonera

Sonera har nyktrat till. Med en nyemission för att sanera balansräkningen och beslut att bara satsa på Finland, Baltikum och Ryssland är omläggningen snart fullbordad. Strategin verkar skräddarsydd för Teliachefen Marianne Nivert.

Nyemissionen på en miljard euro görs när Sonera-aktien ser ut att ha passerat botten. Aktiekursen är fortfarande låga 4 euro (den var som högst 90 euro), men den har fördubblats sedan mitten av september. I delårsrapporen kunde Sonera dessutom peka på goda utsikter för 2002, givet att ledningen fullföljer strategin att strypa investeringarna till alla dyra 3G-projekt.

Lika viktigt är att klimatet för hela teknologisektorn förbättrats väsentligt. Telekomaktier som helhet har stigit med 30 procent på en dryg månad. Förra tisdagen annonserade franska staten nya lättare regler för de franska 3G-licenserna. Konkursrisken har därmed krympt ordentligt, även för Sonera.

Räntespreaden på Soneras lån sjönk under förra veckan med fem procentenheter till 7,5 procent över tyska statsobligationer.

Att finska staten tar sin andel av Soneras nyemissionen förstärker bara den positiva bilden.

Sonera är finansiellt pressat. Hittills i år ligger kassaflödet på minus 950 miljoner euro. Då har företaget ändå sålt aktier och andra tillgångar på nära 2 miljarder euro under året. Boven i dramat är höga lånekostnader, bara under det tredje kvartalet pressade kreditgivarna ut netto en halv miljard euro ur laget.

Balansräkningen är lika sargad. Eget kapital redovisas till 3,5 miljarder euro. Men då ingår en lånefodran till Soneras tyska UMTS-intressebolag, Group 3, på 2,7 miljarder euro. Dessutom finns aktier i Deutsche Telecom som värderats till marknadsvärde, dvs 665 miljoner euro per den siste augusti.

”Nyemissionen är som att dra ut en ond tand. Oron som pressat Sonera lättas något. Det är lika bra för företaget att ta in nytt kapital innan det blir nödvändigt att skriva bort värdet på 3G-licensen i Tyskland”, säger Fredrik Danielsson, operatörsanalytiker på Carnegie.

Sonera kommer nu att upphöra med att bygga 3G-nät över hela Europa. Satsningen på mobilplattformen SmartTrust och Sonera Zed dras ner till ett minimum. Samtidigt ska icke strategiska tillgångar som katalogverksamheten avyttras.

Det nya modesta målet blir att koncentrera alla resurser på bygga upp en stark mobilaktör på den finska hemmamarknaden, i Baltikum samt i Ryssland. Det är här Sonera sitter på en stark marknadsposition, kan visa lönsamhet och positiva framtidsutsikter.

När Teliachefen Marianne Nivert förhandlade om att köpa Sonera i juni i år sprack affären på mållinjen. Finska staten lär ha velat ha 11 euro, men Telia ville inte betala mer än 10,50 euro.

Det är inte självklart att det blir lättare att förhandla med finska staten när Sonera städats färdigt. Å andra sidan lär det finansiellt starka Telia vara den friare som har mest att tjäna på en fusion även framgent. Marianne Nivert erkänner utan omsvep att blir svårt att nå lönsamhet i Finland på egen hand samtidigt som fortsatt satsning på Ryssland och Baltikum står högt på förvärvslistan. Så länge som Sonera säger sig inte vilja sälja sina andelar i ryska Megafon eller i de baltiska bolagen till Telia så förblir dörren öppen för en större strukturdiskussion mellan de två nordisk telebolagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF