Kommentar: Mjäkigt 3G-samarbete mellan Europolitan och Hi3G

Europolitans och Hi3Gs samarbete för att bygga ett lejonparten av 3G-nätet tillsammans är inget att skriva hem om. Det krävs ett betydligt mer spännande upplägg för att konstellationen ska kunna mäta sig med Tele2 och Telias investering.

Aktiemarknadens reaktion på affären visar vad det handlar om. Både Europolitan och Investor sjönk med några procent under förmiddagen. Det står i bjärt kontrast till Tele2, före detta Netcom, och Telia som sett sina aktiekurser raka i höjden efter det att de presenterade sitt samarbete första veckan i januari.

För den som tvivlat på att Hi3G skulle fullfölja sina planer gav morgonens affär däremot klart besked i motsatt riktning. Telias ifrågsättande av Hi3Gs möjlighet att någonsin få lönsamhet i sitt nät kan annars ha fått en och annan att tro att Hi3G skulle kasta in handduken när det stod klart att Telia beslutat sig för att samarbeta med Tele2.

Hi3G och Europolitan har förbundit sig att bygga 21 000 respektive 20 000 basstationer. Hi3G har räknat med att det ska kosta 37 miljarder kronor medan Europolitan tänkt spendera 15 miljarder kronor. Allt enligt ansökan till Post-och telestyrelsen.

Genom att bygga 70 procent av nätet gemensamt, och då med tonvikt på landsbygd och glesbyggd, kan investeringen dras ned med uppskattningsvis halva beloppet. Antalet basstationer blir då 30 000 tillsammans och kostnaden cirka 43 miljarder kronor.

Det kan jämföras med Tele2 och Telia som bygger ett helt nät med utgångspunkt från Tele2s ansökan som inkluderade 10 000 basstationer till en kostnad av 18 miljarder kronor. Något som dessutom ska delas på två.

Hi3Gs ordförande Björn Svedberg väljer i samtal med Ekonomi24 att peka på de två aktörernas likheter.

”Vi är två högkvalitetsoperatörer som har samma inställning till vad som behövs för att kunna leverera bra 3G-tjänster”, säger Björn Svedberg.

Svaret är nog enklare än så. Mycket pekar på att varken Europolitan eller Hi3G hade kunnat göra en bra affär med Orange, en aptitlig kalkyl till trots. Orange har förbundit sig att bygga 8 600 basstationer till en kostnad av knappt 20 miljarder kronor.

Men Orange erbjudande var inte heltäckande på landsbyggden, och eftersom PTS kräver att det ursprungliga tjänsteerbjudnadet också går att leverera så var det sannolikt svårt att finna tillräckligt omfattande besparingar.

Det utesluter inte att Orange kommer att delta i ett senare skede. Flera aktörer, som Teracom, Sonera och Telenordia har visat intresse för att komma med på 3G-tåget. Samtidigt har Telia och Tele2 öppnat för ytterligare samarbete.

Europolitan och Hi3G verkar inte vilja vara sämre. PTS tillåter i praktiken att teleoperatörerna bygger 70 procent av hela 3G-infrastrukturen gemensamt.

”Skulle någon komma till oss och prata är vi öppna för en dialog. Jag säger inte nej till någon, varken andra licensvinnare eller möjliga medinvesterare. Men vi får räkna på det”, säger Björn Svedberg.

Startskottet för själva byggandet går i mitten av mars då PTS ger sitt formella klartecken. Då om inte förr kommer den fulla bilden vara klar över hur det svenska 3G-näten kommer att se ut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.