Kommentar: Tar han över Securitas?



Melker Schörling och Gustaf Douglas tålamod med Thomas Berglund tog till sist slut. Det är svårt att dra några andra slutsatser efter morgonens katastrofrapport och beskedet om hans sorti. En het kandidat till att ta över är Schörling-sfärens nya stjärnskott Ola Rollén.

Så kom då Thomas Berglunds avgång. Även om det varit en snackis i börskretsar i flera år nu kom ändå beskedet som något av en överraskning. Framförallt är det timingen som förvånar. Den som vill regissera en ordnad och ärofylld sorti för en mångårig och lyckad vd har ett antal metoder att välja på. Att släppa nyheten samtidigt med en chockrapport som får aktien att falla fritt är inte en av dem.

Formuleringen att ”styrelsen har kommit överens med Thomas Berglund om hans avgång som vd” och att det faktum att han bara sitter kvar fram till dess att en efterträdare är klar, tyder också på att Securitaschefen fick rött kort av styrelsen.

Men så är ju sanningen också att Thomas Berglund inte längre kan betraktas som särskilt lyckad. Snarare har han och hans bygge Securitas varit ifrågasatt i flera år nu, efter ha varit ett av börsens mest hyllade under 90-talet. Aktien handlas fortfarande till hälften av vad den stod i början av år 2000.

Securitas har haft en förmåga att ständigt göra marknaden besviken med sina rapporter. Om det vänt i ett affärsområde har problem ofta dykt upp i ett annat. Idag var det de utpekade stjärndivisionerna Direct och Systems tur att svika.

Bilden har varit av en framgångsmaskin som börjat gå lite på tomgång. Och Thomas Berglund har varit synonym med den maskinen, på gott och ont. Under senare år kanske mest på ont, i alla fall ur aktiemarknadens synvinkel.

Med 14 år som vd bakom sig och med rollen som något av entreprenören i Securitas har Thomas Berglund haft starkt stöd från storägarna Gustaf Douglas och Melker Schörling, även när det blåst snålt.

Men till slut kunde inte heller de blunda för att Securitas inte levererat. Och de har förstås liksom alla andra aktieägare blivit allt mer frustrerade i takt med att kursen vägrat lyfta.

Vårens besked att Securitas delas upp i fyra bolag kändes som ett sätt att försöka kick-starta motorn igen. Det var också ett sätt att lösa vd-problemet på eftersom det gav övriga nyckelpersoner i Securitasledningen en chans att kliva fram i rampljuset och bli börs-vd:ar. Dagens rapport tyder också på att bolagets olika delar skulle må bättre av att leva ett eget liv.

När uppdelningen annonserades rusade också aktien 10 procent samma dag och nådde sedan som högst 160 kronor i april. Men efter dagens ras är kursen nere på samma nivå som innan beskedet.

Fjolårets petning av Assa Abloys vd Bo Dankis och Thomas Berglund avgång idag kan också mycket väl hänga ihop med Melker Schörlings planer på att börsnotera sitt eget privata ”Investor”, Melker Schörling AB i höst. Noteringen kommer öka fokuset på Schörlings ansvar som storägare. Då gäller det att de tunga innehaven Securitas och Assa Abloy inte är omgärdade av frågetecken och misstro från marknaden.

Därför är efterträdarfrågan i Securitas viktig. Frågan är om inte en av de nya stjärnorna i Melker Schörling-sfären, Ola Rollén, ligger bra till. Han har genomfört en dramatisk omvandling av det halvtrötta konglomerat Hexagon till en snabbväxande kursraket, inte olikt hur Carl-Henric Svanberg byggde Assa Abloy, och för den delen hur Thomas Berglund stöpte om Securitas under sin första tio år som vd.

Nu är Ola Rollén kanske redo för större uppgifter. Och med en förmögenhet i hundramiljonersklassen tack vare generösa optionsprogram i Hexagon är säkert lojaliteten gentemot Schörling stor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.