Kommunal varslar om strejk för privatanställda välfärdsarbetare

Förhandlingarna med Almega Vårdföretagarna strandat - den 15 januari har angetts som tidsfrist för en uppgörelse.
Kommunal varslar om strejk för privatanställda välfärdsarbetare - KOMMUNAL
Foto: Tomas Oneborg /SvD/TT/

Kommunal varslar om strejk för privatanställda välfärdsarbetare efter att förhandlingarna med Almega Vårdföretagarna strandat. Det framgår av ett pressmeddelande.

Man har satt den 15 januari som tidsfrist. Om en uppgörelse fram tills dess inte är uppnådd kommer man att införa en nyanställnings-, mer- och övertidsblockad. Som ett andra steg läggs arbetet ned på ett stort antal äldreboenden och vårdcentraler på berörda företag från och med 22 januari.

Kommunal uppger att man efterfrågar ett avtal som är likvärdigt det som man har med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt de kooperativa och ideella arbetsgivarna. Enligt Kommunal vill dock Almega att denna särskilda satsning betalas med försämringar av andra villkor.

”En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för en särskild lönesatsning på yrkesutbildade”, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Cirka 55 000 välfärdsarbetare, inklusive undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal, omfattas av förhandlingarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder