KONJUNKTUREN: Trögt för industrin

KI:s (Konjunkturinstitutet) decemberbarometer visar att det gårtrögt för den svenska industrin. KI:s tolkning är att det ärfråga om en tillfällig svacka.

Efter svackan i industrikonjunkturen under 1995 såg det ut attvända uppåt igen under förra året. Men det går ganska trögt.Uppgången tappade fart mot slutet av året och förväntningarna pådet senaste året har inte alls infriats. Orderingången från bådeexport- och hemmamarknad har legat betydligt lägre än väntat. Istället för att börja växa har orderingången från hemmamarknadenbara slutat falla. Fjärde kvartalet förra året var det förstaunder 1996 som orderingången från hemmamarknaden inte föll.

Orderingången från exportmarknaden har varit litet starkare.Efter en kraftig nedgång under första kvartalet 1996 vände denuppåt igen. Men förhoppningarna om en fortsatt uppgång har inteinfriats. Under fjärde kvartalet förra året kom uppgången av sigoch orderingången från exportmarknaden låg kvar på ungefär sammanivå som tredje kvartalet. Förväntningarna har legat betydligthögre än utfallen under hela 1996.

Produktionsplanerna för första halvåret i år har dragits ner,men fortfarande räknar företagen med en ökning. Från fjärdekvartalet förra året till första kvartalet i år väntasproduktionen dock minska svagt. Det är en kraftig förändringfrån förra året. Det är första gången sedan början av 1993 somförväntningarna är inställda på minskande produktion. En strävanatt dra ner lagren av färdiga varor är en förklaring till det.Förhoppningsvis är det dock bara en tillfällig nedgång, planernapå ökad produktion under första halvåret som helhet tyder ju pådet.

Fortsatt fallande priser på såväl export- som hemmamarknaden ärännu ett tecken på att konjunkturen fortfarande inte är särskiltstark. Under första kvartalet i år tror dock företagen attpriserna skall stabiliseras.

Att investeringsboomen går mot sitt slut är också uppenbart.Efter att produktionskapaciteten har byggts ut i ovanligt snabbtakt under några år ökade den nästan inte alls under fjärdekvartalet förra året. Förväntningarna är dock inställda på enviss ökning under första kvartalet i år. Att investeringarna nudämpas avsevärt är inte alls oväntat. Enligt Statistiskacentralbyråns (SCB) oktoberenkät tyder företagensinvesteringsplaner på att industriinvesteringarna minskar medungefär fem procent i år. I KI:s prognos från november räknarman med att industriinvesteringarna blir ungefär oförändrade iår.

Vad är det då som talar för att det bara är fråga om etttillfälligt hack i uppgången för industrikonjunkturen? EnligtRoger Knudsen, som är ansvarig för konjunkturbarometern på KI,är decemberbarometern ovanligt svårtolkad. Det är mycket storaförändringar i ett fåtal branscher som gör bilden mörkare.Enligt Roger Knudsen kan det finnas anledning att misstänka attförsämringen i dessa branscher inte är så stora som barometerntyder på.

En annan anledning att tro att det är fråga om en tillfälligförsvagning är säsongseffekter. De som svarar på enkätenuppmanas att bortse från säsongseffekter, men i efterhand kanman se att vissa säsongseffekter ändå finns kvar. Enligt RogerKnudsen brukar företagen oftast underskatta utvecklingen underförsta kvartalet.

Att man inte helt skiljer på värde och volym kan också vara enorsak till att utvecklingen ser väl svag ut. I barometernförutsätts företagen svara i volym. I dagens situation närförsäljningen kanske faller eller stagnerar i värde till följdav fallande priser kanske vissa företag svarar att exempelvisorderingången har minskat även om det egentligen är fråga om envolymökning. Inom exempelvis basindustrin och bilindustrin ärdet naturligt att räkna i volym, men inom andra branscher är detlättare att tänka sig att värde och volym blandas samman. Attföretagen har varit så försiktiga med att höja sina priser ärvisserligen ett tecken på att industrikonjunkturen är svag.

Men Roger Knudsen menar att det samtidigt tyder på att företagenmer än tidigare värnar om sina marknadsandelar. Det bordeinnebära att de har ett bra utgångsläge när den europeiskakonjunkturen förhoppningsvis fortsätter uppåt under 1997. Ävennär det gäller den europeiska konjunkturen finns det dock en deloroande tecken. I förra veckan meddelades att den s.k. IFO–barometern, som anses vara en av de bästa indikatorerna på vartden tyska konjunkturen är på väg, föll för andra månaden i följdi december. EU-barometern föll också något i december förraåret.I måndags meddelade också den tyska regeringen att man höjerprognosen för budgetunderskottet 1997 från 2,5 till 2,9 procent.Kostnaderna för den fortsatt höga arbetslösheten är en orsak.Det innebär att man ligger mycket nära tre procent som ärgränsen för att uppfylla den monetära unionenskonvergenskriterium för budgetunderskottet. Tyskland har jumånga gånger betonat att dessa villkor måste tolkas strikt ochom även denna prognos visar sig vara i underkant lär man blitvingad till nya åtstramningar av finanspolitiken. Då kankonjunkturen bli ännu svagare.

I Frankrike märks också en del oroande tecken. I förra veckanmeddelades att den privata konsumtionen föll med nästan enprocent från i november och låg bara drygt en procent högre änsamma månad 1995.

Om den europeiska konjunkturen blir svagare än väntat lär ävenden svenska exporten drabbas. Totalt sett blev värdet avexporten under 1996 nästan exakt detsamma som under 1995. Medtanke på att kronan stärktes så mycket under 1995 var det ettstyrketecken. Eftersom exportpriserna föll under förra åretinnebar ju det att exportvolymen fortsatte att öka trotsförstärkningen av kronan. Under november och december förra åretföll dock värdet av exporten enligt säsongsrensade uppgifter.Förhoppningsvis är även detta en tillfällighet.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns ganska mångaoroande tecken i den svenska konjunkturbilden. Det är för tidigtatt säga att uppgången har kommit av sig, men det finnsanledning att inte ta den för given.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.