Konkurs i börsbolag

En vit lögn om ett dotterbolags konkurs kan få besvärande konsekvenser för det noterade bolaget Delling Group. Snart behöver bolaget pengar – igen.

Telefonsamtalet om konkursen i dotterbolaget i Rimbo kunde ha inletts på ett enklare sätt förGeir Lolleng, vd iDelling Group. Han är en av de två norrmän som tagit över en grupp svenska företag i marknadsförings- och utställningsbranschen de senaste åren:

– Det bolaget har vi sålt. Det berör inte oss, sade Geir Lolleng till Affärsvärldens reporter i slutet av augusti med anledning av att det tidigare välmående bolaget gått i konkurs med skulder som vid edgångssammanträdet 16 oktober uppgick till cirka 31 miljoner kronor.

Uppgiften om försäljningen stämde märkligt nog inte alls med Bolagsverkets uppgifter om de personer som satt i styrelsen. Både Lolleng och hans affärspartnerAksel Bratvedtsatt med i dotterbolagetScandinavian Exhibition Groups, tidigareDellinger Expo, styrelse. Konfronterad med de uppgifterna blev beskedet från Geir Lolleng ett annat:

– Det var fel. Vi äger det där bolaget. Jag sade fel, sade han i samtal några dagar senare, den 2 september, när Affärsvärlden försökte få till stånd en intervju.

En vit lögn. Inget uppseendeväckande om det inte var så att Geir Lolleng och Aksel Bratvedt driver ett bolag, Delling Group, som är noterat på Londonbörsens sidolistaAlternative Investment Market (Aim). Och att konkursen i dotterbolaget inte vare sig då eller senare har rapporterats i meddelanden till Aim.

Här kunde den här historien kanske ha slutat. Men så är det inte. För bolaget tycks ha siktet inställt på en notering på en börs eller marknadsplats i Stockholm. I ett uttalande från bolaget efter årsstämman den 5 augusti heter det nämligen att:

”För att tillfredställa efterfrågan från lokala investerare i Skandinavien har styrelsen bestämt sig för att ansöka om en notering i Skandinavien under det första kvartalet 2009. Det väntas öka antalet aktieägare och förbättra likviditeten i aktien.”

– Vi har tröttnat på Aim-listan och vill till Stockholm, inte minst eftersom vårt huvudkontor är i Stockholm, förtydligade Geir Lolleng företagets planer när Affärsvärlden träffade honom 12 september i de lokaler vid Wenner-Grens Center i Stockholm som då utgjorde företagets huvudkontor.

Uttalandet påminner en del om vad hans affärspartner sade i norska Finansavisen 14 februari 2007. Då meddelade denne att:

”Vi planerar för en börsnotering på Oslo Börs under 2008”, citerades Aksel Bratvedt säga som samtidigt sade att bolaget just hade genomfört en lyckad investeringsrunda hos norska investerare. Totalt hade dessa då satsat 12 friska miljoner i bolaget. Kanske hade de lockats av de gulddoftande drömmar som Finansavisen återgav:

”Målet för de kommande 2-3 åren är det ingenting som kan hindra. Det (målet) är 100 miljoner pund i omsättning, motsvarande 1,2 miljarder norska kronor där resultatet på sista raden skall stanna på 200 miljoner kronor”, hette det i den norska tidningen.

Verkligheten visar sig annorlunda. I halvårsrapporten, som presenterades 30 september i år, var omsättningen, uppräknad till årstakt, 21 miljoner pund, cirka 230 miljoner kronor. Och bolaget blöder – förlusten efter finansiella poster uppgick till ungefär 22 miljoner kronor.

Och att bolaget har satt konsten att komma med överdrifter i system är tydligt. I ett brev till viktiga kunder som skickades ut så sent som i augusti i år sägs bolaget ”idag” omsätta ”närmare 300 miljoner kronor”, vilket skulle innebära en veritabel tillväxtexplosion sedan 2003/2004 då bolaget omsatte 20 miljoner kronor. Samtidigt berättar Geir Lolleng för sina kunder också att bolaget har fått in 20 miljoner kronor i nyemission.

– Det vore bra om du inte skrev om den saken innan halvårsrapporten i slutet av september, var önskemålet från Geir Lolleng.

Affärsvärlden skrev inte men den rapporten visar att bolaget snart behöver mer pengar. För så vitt inte bolaget blir rejält lönsamt illa kvickt. Men den risken är, för den som tittar på bolagets historiska resultat, av allt att döma inte stor. De ackumulerade förlusterna under de senaste tre åren uppgår till 14 miljoner pund, cirka 170 miljoner kronor. Vd Geir Lollengs ord i den senaste årsredovisningen framstår mest som ett önsketänkande:

”Delling Group är välpositionerat för att fortsätta växa organiskt och för att nå en solid lönsamhet inom kort.”

Resultatet i halvårsrapporten som presenterades tre månader senare visade på en förlust på 22 miljoner kronor. Ytterligare.

I morgon. Läs om kompanjonerna som gjort en lång rad konkurser.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.