Konkurserna ökade i Sverige under september

Företagskonkurserna har vänt uppåt under september, enligt nya siffror från Creditsafe och UC.
Konkurser
Foto:TT
Det förekom totalt 426 konkurser under månaden, vilket motsvarar en ökning på 19% jämfört med samma period 2020, enligt Creditsafe. Därmed utgör september ett trendbrott efter dessförinnan åtta månader i rad med minskade konkurser.

”Detta är tyvärr en väntad uppgång. Så låga nivåer som vi haft senaste året går inte att ligga kvar på över en längre tid. Vi räknar med ökade konkurstal även kommande månader”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

De största konkurserna under september har drabbat byggbolagen. Toppar gör Erlandsson Bygg i Stockholm med en omsättning på hela 883 miljoner kronor.

UC:s statistik visar att konkurserna ökade med 13% i september och att de har ökat i åtta av de tio branscher som man följer. Ackumulerat för hela 2021 fram till och med september har konkurserna minskat med 14% jämfört med 2020.

Enligt UC sticker transportbranschen ut under september med en konkursökning på 43%.

”Det vi har sett de senaste månaderna är att det går upp och ner för flera branscher. Inom transport handlar det antagligen om en tillfällig ökning – under 2021 har konkurserna totalt minskat med 8% jämför med i fjol”, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco