Konkurserna på nya rekordnivåer – högsta siffran sedan 1994

Konkurserna fortsatte att vara på en rekordhög nivå i Sverige även under februari.
Konkurserna på nya rekordnivåer – högsta siffran sedan 1994 - WEB_INRIKES
Butik har utförsäljning på grund av konkurs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe (som enbart täcker aktiebolag) visar på att konkurserna steg 64 respektive 62 procent under månaden, jämfört med samma period 2023.

Antalet aktiebolag som gick i konkurs uppgår till 908 (559), vilket är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

“Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Drabbar byggsektorn och restaurangsektorn

Fordonsbranschen toppar denna gång listan, med bilhandlaren Auto Lounge som största konkursen. Bolaget omsatte för 486 miljoner. Också en till bilhandlare, Invest Auto Sweden, finns med på listan. Det bolaget hade tillsammans med systerbolaget Bilmetropolen i Norrort en omsättning på nästan 150 miljoner.

Annars fortsätter konkurserna att framför allt drabba byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen.

“Det här är branscher som stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna”, säger UC:s VD Gabriella Göransson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets