Konsten att få rättpris på auktion

Vad ska du tänka på om du vill köpa eller sälja dyrbara föremål på auktion? Här ger Carl Barkman, chefsintendent på Bukowskis, sina bästa råd.

Högkonjunktur och goda tider gynnar auktionshusen och priserna på kvalitetsauktionerna ligger på relativt höga nivåer.

Bukowskis och Stockholms Auktionsverk har båda nyligen hållit moderna kvalitetsauktioner, där priserna stadigt hamnade kring utrop.

Det kan således vara läge att sälja. Men var? Och hur?

Först och främst måste du få en värdering av föremålet som ska säljas. Vänd dig till ett välrenommerat auktionsföretag. Bli inte förvånad om till exempel två tavlor som du själv tycker verkar lika varandra får olika priser trots att de är gjorda av samma konstnär.

– Man får aldrig glömma bort att varje föremål är unikt. Det är alltid föremålet som styr, det är ju visuella ting vi talar om säger Carl Barkman, chefsintendent och värderingsman på auktionshuset Bukowskis i Stockholm.

De flesta auktionshus erbjuder fri värdering, ibland (och enklast) sker det genom att man mejlar en digital bild på föremålet.

– Åtta gånger av tio ser vi om det är värt att gå vidare, säger Carl Barkman.

Du kan själv kontrollera om värderingen håller genom att begära en “second opinion” hos ett annat auktionshus eller genom att själv googla på nätet. Men det är inte lätt att värdera själv, konst är inte som aktier, men du kan i alla fall få ett hum om värdet genom att se vad som bjuds ut på kommande större auktioner och till vilka utropspriser. Kontrollera också priserna för liknande föremål vid tidigare auktioner.

– Väg priset mot vad föremålet är värt för dig personligen. Något som är ovärderligt för dig har kanske inget värde för tredje man. Affektionsvärde finns bara för dig och din familj, säger Carl Barkman.

All värdering är färskvara. Priset kanske håller sig ett halvår, därefter kan det påverkas av omvärldsfaktorer.

– Kvaliteten hos en oljemålning av Zorn förändras inte även om det bryter ut ett världskrig, men efterfrågan styrs av trender.

Mellan Bukowskis fyra årliga kvalitetsauktioner pågår insamling. Då är det bråda tider för det tiotal intendenter, som var och en är expert inom sitt område. Se därför till att vara ute i god tid om du vill sälja på någon av auktionsfirmans större auktioner.

– Om du är utlandsboende och kommer hem för att lösa upp ett dödsbo, kan det vara bra med viss framförhållning för att få en värderingsman, påpekar Carl Barkman.

Utropspriset för ett värdefullt föremål sätts i två nivåer, till exempel 8 000-

12 000 kronor. Engelsmännen kallar det för high and low estimate.

– Man brukar tala om utropspriset som en intervallsvärdering. Men det är egentligen först när föremålet är sålt som man vet vad det är värt.

Om man vill köpa på auktion, vad ska man då tänka på och hur vet man att föremålet är äkta?

– Äkthetsintyg följer sällan med, men auktionshuset står för innehållet i katalogtexten. Granska själv föremålet, vrid och vänd på det och fråga experterna. Be att få en condition report, en kostnadsfri fackgranskining av ansvarig intendent. Där anges till exempel eventuella lagningar.

I auktionskatalogen anges olika graderingar, med uttryck som “signerad” och “tillskriven”, det senare betyder att man antar att konstverket är gjort av en viss konstnär. Står det till exempel “från 1700-/1800-tal” är det osäkert exakt när föremålet är tillverkat.

Vid själva auktionstillfället kan det komma tilläggsinformation, om något har hänt efter visningen, kanske är föremålet värt mer än vad man har trott.

Många tror att det går att få ut ett högre pris om man säljer via ett utländskt auktionshus. Men det beror på vad man har att sälja, vad som är uppskattat i ett land kanske inte är det i ett annat.

– Vissa saker kan säljas utomlands, men grafik av Chagall och teckningar av Picasso har sålts dyrare i Sverige, säger Carl Barkman.

– Det gäller också att fråga sig om det är bättre att vara en stor fisk på en liten auktion än en liten fisk på en stor? Ibland vill säljarna att deras tavla ska gå på den bästa auktionen, men där kanske den får konkurrera med tre andra som är bättre. Då rekommenderar vi att låta den bli ett toppobjekt på en mindre fin auktion i stället.

Boel Halldén

Om du ska sälja
* Planera och försök vara ute i god tid.

* Välj ett välrenommerat auktionsföretag, så att det blir flera budgivare på föremålet.

* Tänk på att värderingar är färskvara som kan ändra sig.

* Blanda inte ihop värderingen med affektionsvärdet, som bara rör dig personligen.

Om du ska köpa
* Gå på flera visningar, studera katalogen – en visning kan kännas övermäktig för den ovane.

* Ställ frågor till föremålsexperterna.

* Köp bara det du själv tycker om.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF