Konsulter behövs alltid

Byggjättar är stora konsumenter av konsulttjänster. Målet är att göra så mycket som möjligt internt. Men externa konsulter kommer alltid att behövas.

Byggjätten Skanska slukar konsulter i så stor utsträckning att de i dag har en helt egen avdelning bestående av enbart interna konsulter.

– Vårt mål är att använda vår interna kompetens i så stor utsträckning som möjligt. När man jobbar med in house-konsulter vet de precis vad som gäller för Skanska. Det är som att jobba med brorsan, säger Marie-Louise Lorsell.

Marie-Louise Lorsell har arbetat på Skanska i mer än 20 år. I dag är hon en av fyra inköpschefer i Skanska Sverige och ansvarar bland annat för inköp av konsulttjänster då det ska byggas hus.

I ett intensivt projekt är personkemin en viktig faktor. Saknar gruppen sammanhållning och individerna social kompetens blir resultatet lidande.

Skanska, som bland annat ska bygga Nya Karolinska i Solna, måste fortfarande ta in hjälp utifrån. Sjukhusbygget förväntas ta sju år. Ett sådant projekt kräver massvis med resurser liksom enorm specialkompetens.

– Att jobba i ett sådant projekt kräver mycket personal. De små byråerna på tio personer har inte möjlighet att konkurrera, säger Marie-Louise Lorsell.

De små spelarna rensas bort direkt till det bygget. Men byggjättar väljer inte alltid konsultdrakar.

– Det finns ingen strategi att bara jobba med de stora drakarna. Snarare tvärtom. Det vi är ute efter är kompetenta och duktiga medarbetare.

Fördelen med att välja en stor byrå är att en sådan ofta sitter på flera kompetenser som juridik, teknik och ekonomi. De mindre byråernas styrka är att de har ambitionen att vara bäst inom en viss nisch och därmed ofta har en unik specialkompetens.

– Det kan vara en fördel att gå till en aktör som har flera kompetenser inom samma byrå. Men det är absolut inte ett måste.

Jonas Melzer

Proffsets tips till rookien

1.Börja med att kolla upp konsultbyrån. Betalar byrån sina sociala avgifter? Följer de regelverken? Finns tillräcklig teknisk kompetens? Är de på ”rätt sida av strecket”? Just byggbranschen befolkas av många oseriösa aktörer.

2.Kolla CV:t . En ny byrå har ofta få referenser, men kan ändå ha erfarna och gedigna konsulter på sin lönelista.

3.Personkemi. Träffas och kolla att konsulten förstår projektet. En proffsig presentation är förutsättning för en god samarbetspartner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour