Köp lågvärderad detaljhandlare

Investerarna har prisat in väldigt mycket dåligt i detaljhandlaren. Affärsvärlden provar ett bottenfiske.
Köp lågvärderad detaljhandlare - aktier-tidning-affarsvarlden-700_binary_6880111.png

KÖP ”Bra direktavkastning – men inte mycket mer.” Det var domen när vi avvaktade med Clas Ohlson i mitten av januari, inom ramen för Affärsvärldens nya digitala tjänst Affärsvärlden Analys+ (prenumeranter kan testa tjänsten gratis).

Aktien har sedan dess rasat med 33 procent och från toppen i augusti i fjol är aktien ner hela 55 procent. Nya vd:n Lotta Lyrå lyckades uppenbarligen inte charma investerarna under bolagets kapitalmarknadsdag i början av maj.

Men Clas Ohlson har mycket som talar för bolaget. Varumärket är urstarkt och likaså finanserna med en stor nettokassa. Även om lönsamheten försvagats på senare år så har omsättningen i befintliga butiker på årsbasis faktiskt inte varit negativ sedan räkenskapsåret 2012/2013. Avkastningen på eget kapital har visserligen rört sig nedåt, men är ändå nära 21 procent trots en konservativ balansräkning.

Aktien har varit en fladdrig historia i många år, där volatiliteten i aktien inte alls speglat volatiliteten i bolagets vinster, och framför allt inte i utdelningen (bara sänkt en gång på 20 år, räkenskapsåret 2008/2009). Affärsvärldens bedömning är att investerarna sannolikt överreagerat ännu en gång och att aktien är värd en chans.

Notera att Clas Ohlson redovisar bokslutet på fredag, 8 juni. Omsättningen är redan redovisad.

Ovanstående är en sammanfattning av aktierådet Kursfallet är överdrivetInvesterarna har prisat in väldigt mycket dåligt i Clas Ohlson. Affärsvärlden provar ett bottenfiske..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco