Köp låsjätten

Prispress? Glöm det. Affärsvärlden har hittat verkstadsbolaget som lever i den bästa av världar.
Köp låsjätten - assa-abloy-affarsvarlden-700_binary_6875855.png

KÖP. När belgaren Nico Delvaux tog över vd-posten i våras identifierade han inte bara ett skelett i Assa Abloys garderob, utan snarare en hel drös.

Det handlade om resterna av företrädaren Johan Molins dyrköpta Kinaaffärer. Vid halvårsskiftet nu i somras hade Delvaux räknat klart och levererade en ordentlig Kinaknall i och med att bolaget tog engångskostnader på 6 miljarder kronor för att täppa till hålen i de kinesiska bolagens balansräkningar.

”I vår uppdaterade strategiska översyn för Kina förväntar vi oss en fortsatt svag lönsamhet på kort och medellång sikt på den kinesiska marknaden”, skrev Nico Delvaux i ett pressmeddelande.

Just Kina har under de senaste fyra till fem åren stuckit ut som ett problemområde i Assa Abloys kvartalsrapporter. Inte mycket tyder på rapporten som kommer i morgon, fredag, ska signalera en ändring på den punkten.

– Vi bedömer att marknaden kommer igen på sikt. Det finns 400 miljoner människor i Kina som är på tur att flytta in till städerna, sa Molin förhoppningsfullt till Affärsvärlden redan för tre år sedan.

Kina må vara konkurrensutsatt, inte minst på grund av att byggboomen i landet sedan länge har blåst förbi, men i övriga delar av världen kan Assa Abloy höja priserna med en eller ett par procent varje år.

Prispress tycks som bortblåst i säkerhetsbranschen, där kunderna inte har något emot att betala extra för att få kvalitet.

– Varje år brukar vi höja priserna lite grann för att kompensera för löne- och materialkostnadsökningar. Om inte vi gör det gör ingen annan det heller. Jag upplever det som delvis vårt ansvar att hålla priserna uppe, sa Molin.

Med 2018 som ett mellanår kan aktieägarna se fram emot nästa år som, precis som brukligt är i bolaget, har alla förutsättningar att bli bolagets starkast hittills. Med ett p/e-tal kring 18 för nästa år har aktien, med sina höga ambitioner, alla möjligheter att stiga ytterligare. Riktkurs för de närmaste tolv månaderna är 205 kronor.

Detta är en nedkortad version av aktierådet Dags att dyrka upp 2019.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets