Köp lysande snabbväxare

Elektrikerbranschens älskling siktar på expansion. Affärsvärlden hänger på – även om risken är hög.

Plejds installationspuckar är populära bland elektrikerna. Den genomsnittliga installationstakten för bolagets ”smarta” belysnings- och hemautomationsprodukter låg på 12 procent per månad de första nio månaderna 2018.

Även aktieägarna i belysningsbolaget är nöjda. De som fick tilldelning inför noteringen på dåvarande Aktietorget i april 2016 har varit med om en angenäm börsresa – kursen har stigit med drygt 230 procent sedan dess. Trots att rusningen har taktat av under den trista börshösten finns ingen anledning att tro att resan är slut här. 

I början av februari 2018 gick elektronikjätten Schneider Electric in som huvudägare via köp av 15 procent av aktierna. tanken är nu att Plejds sortiment, som fortsätter växa, ska kunna distribueras i utlandet via Schneider, som har stora andelar på den europeiska marknaden för ”dumma” produkter inom energihantering och automation. Dessa skulle lätt kunna bytas ut till Plejds ”smarta” sortiment, i takt med att intresset för sakernas internet, iot, växer.

Efter höstens kursfall handlas Plejds aktie nu till ett p/s-tal runt 4, vilket är ett kraftigt tapp från p/s 9 för ett år sedan. Affärsvärlden anser att det är en låg värdering för ett tillväxtbolag som nu växer såväl i produktsortiment som på geografiska marknader. Med tanke på att bolaget under hösten har gått in i Norge och Finland finns det risk för att Affärsvärldens omsättningsprognos på 100 miljoner kronor för 2018 hamnar i underkant. Köp Plejd – till hög risk.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Lysande snabbväxareOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.