Köper tillbaka en favorit

Börsen tappade ytterligare mark i förra veckan. Aktiva portföljen gick åt motsatt håll och steg något.
Köper tillbaka en favorit - port_v32_17_binary_6864615.png

Oron över Nordkorea blossade upp igen i förra veckan, med följd att Stockholmsbörsen tappade 2,3 procent. Aktiva portföljen steg med 0,4 procent. Bland de långa innehaven steg såväl alkoholhandlaren Arcus som medicinteknikbolaget Getinge. Den sistnämnda gynnades av att vd Mattias Perjos köpte aktier för drygt 4 miljoner kronor i förra veckan. Ett par affärsområdeschefer gjorde dessutom mindre aktieköp i bolaget.

Då portföljen är tillbaka i tidningen kan det vara läge att summera sommaren. Vårt jämförelseindex OMXSGI har sedan vecka 25 tappat 6,6 procent. Aktiva portföljen tappade 2,3 procent under samma period, klart bättre än index, men för mycket givet vår låga börsexponering.

Nästan hela portföljens tapp förklaras av en tung rapportflopp i sportboksleverantören Kambi, vilket slutade med en svidande förlust på 22 procent. Bilfixarkedjan Mekonomen levererade betydligt bättre siffror i sin halvårsrapport och känns given att behålla. Värderingen är låg, verksamheten börjar utvecklas åt rätt håll och därtill finns möjligheten till ett bud från den nya amerikanska huvudägaren. I veckan redovisar Arcus sin halvårsrapport på onsdag. Efter ett första kvartal som tyngdes av kalendereffekter är det upplagt för bättre siffror under andra kvartalet.

Denna vecka passar vi på att snappa upp en annan defensiv favorit i tobaksbolaget Swedish Match. I våras kammade vi hem en vinst på 8,5 procent när vi sålde aktien 297 kronor i början av juni. I mitten av juli levererade bolaget en halvårsrapport som var bättre än väntat och som lyfte aktien till dryga 307 kronor. Bland de positiva bitarna märktes en efterlängtad prishöjning på snus i Sverige.

Därefter har aktien pressats av ett FDA-besked om sänkta nikotinnivåer i cigaretter, något som inte har någon direkt effekt på Swedish Match, men som tyngt hela tobakssektorn. Vidare möter bolaget viss valutamotvind i form av svagare dollar och norsk krona. Sammantaget är vår bild ändå att Swedish Match utvecklas åt rätt håll och att värderingen, kring p/e 15–16, inte alls speglar bolaget kvaliteter och framtidsutsikter. Vid dryga 281 kronor ger vi aktien en ny chans.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.