Köpläge efter storstädning

ANALYS IBS: KÖP. Efter ett rejält omstruktureringsprogram med kraftiga kostnadsminskningar ser IBS intressant ut. Bättre marginaler lockar och nedsidan är begränsad.

Affärssystembolaget IBS har i många år varit ett turn aroundcase som aldrig lyckats få snurr på verksamheten.

Saker och ting förändrades dock i fjol då den amerikanska fonden Deccan Value Advisors blev huvudägare och utsåg Mike Shinya till vd. Förra hösten lade han fram ett sparpaket som skulle sänka kostnaderna med 330 miljoner kronor per år, inte lite för ett bolag som omsätter 2 miljarder.

Innan sparplanen lades fram försökte Deccan via ett budpliktsbud komma över hela IBS. Flera storägare nappade, men budet, värt 9,64 kronor per aktie, stötte på patrull hos såväl styrelsen i IBS som hos Aktiespararna. Deccan fick nöja sig med 72 procent av kapitalet och knappt 79 procent av rösterna.

Mike Shinya som ska styra upp IBS verksamhet har lång erfarenhet ifrån it-branschen, däribland IBM och Oracle. Hans två senaste uppdrag har varit just omstruktureringar av it-bolag. 2001 tog han vd-posten på brittiska Sherwood. Bolaget köptes upp av en konkurrent två år senare. 2006 blev han operationell chef hos mjukvaruföretaget Micro Focus som hamnat i en svacka. När han lämnade 2008 hade aktiekursen mer än fördubblats.

Hos IBS har Mike Shinya gått hårt fram under sitt första år som vd. Personalen har minskats med hela 33 procent. En stor del beror på att produktutvecklingen lagts ut på indiska HCL, men även på att många konsulter har fått lämna. Några mindre enheter som inte tillhör kärnverksamheten har dessutom sålts. Att döma av den senaste kvartalsrapporten har bantningskuren fungerat bra.

Omsättningen minskade med bara 7 procent, och exklusive omstruktureringskostnader blev rörelsemarginalen drygt 2 procent. Försäljningen per konsult ökade med hela 31 procent. På den viktiga licenssidan, där marginalen är över 90 procent, ökade försäljningen med 33 procent på årsbasis till den bästa siffran under ett andrakvartal sedan 2003. Shinya kan inte bara spara, han kan sälja också. Bakom licenstillväxten låg framför allt bra försäljning i USA där IBS ser stor potential.

Med en aktiekurs på 7 kronor värderas IBS till 870 miljoner kronor. Ta bort nettokassan på 102 miljoner och rörelsen, som omsätter 2 miljarder, värderas till 768 miljoner. Med ett EV/Sales på knappt 0,4 har marknaden mycket låga lönsamhetsförväntningar.

Snittvärderingen på börsbolagens nedpressade vinster ligger i dag på p/e 18. Med motsvarande värdering på IBS behöver bolaget bara prestera en rörelsemarginal på 3 procent, vilket är mycket lågt givet att nästan alla omstruktureringskostnader är tagna och kostnadskostymen betydligt mindre. Deccan lär ha en betydligt högre målsättning än så. Några 35 procent, som giganterna SAP och Oracle presterar, lär det inte bli, men 10-15 procent, som mindre konkurrenter uppvisar, känns inte på något sätt omöjligt om något år.

Räknar man med att IBS växer med marknaden, 7 procent, de närmaste tre åren landar omsättningen på 2,5 miljarder 2012. Lyfts marginalen till 10-15 procent blir vinsten per aktie 1,40-2,10 kronor. Värdera det till p/e 12 och aktien står i 17-25 kronor. Lägg därtill ytterligare uppsida, om bolaget lyckas växa snabbare än marknaden, och en eventuell premie om bolaget säljs till en konkurrent, vilket lär vara Deccans slutliga mål.

Samtidigt som det finns en betydande uppsida i IBS är det svårt se någon större nedsida på nuvarande nivåer. Den största risken ligger nog i att man som mindre aktieägare kan bli blåst på uppsidan om Deccan skulle smygköpa aktier upp till 90 procent och sedan påkalla tvångsinlösen. Sedan årsskiftet har Deccan emellertid bara köpt på sig ytterligare 0,5 procent av aktierna, varför ett sådant scenario ter sig mindre sannolikt. Vi köper.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.