DNB
”Köpläge i mobilbolaget”
Hur gick det för fonderna i fjol?
– Det gick bra, främst för mikrobolagsfonden som steg 22,9 procent jämfört med Carnegies Small Cap Return Index som var upp 21,6 procent.
Nämn någon vinnare ni prickade in.
– Norska laxbolaget Bakkafrost, som steg med drygt 76 procent. Fisk är en både hälsosam och miljövänlig proteinkälla där det finns goda långsiktiga drivkrafter för tillväxt. Historiskt har laxsektorn varit extremt cyklisk. När priserna varit höga har utbudet ökat för mycket, vilket tagit ner priserna igen. Men i dag har branschen bättre disciplin, alla aktörerna är mycket mer försiktiga med expansion. Bakkafrost och Marine Harvest har vi fortfarande positioner i, men vi har minskat efter den kraftiga kursuppgången. Fonderna får investera upp till 10 procent av fondförmögenheten i övriga Norden.
Lockar inte kyckling, Scandi Standard, lika mycket?
– Vi hade Scandi Standard tidigare, men har sålt. Kycklingbranschen har en helt annan konkurrenssituation. Sen har Scandi Standard haft problem på den norska marknaden.
Du har omkring 50 bolag i fonderna – varför en sådan bredd?
– Strategin är att ha en stor bredd, men att ta större positioner i 10–20 bolag som vi har väldigt bra kontroll på. Innehaven utanför kärninnehaven är normalt på väg upp eller ner i vikt. Vi har jobbat på det här sättet i flera år och det har fungerat bra. Det finns stora risker med att ha en för koncentrerad portfölj.
Vilken inriktning är det på fonderna i övrigt?
– Jag har en grundidé när det gäller småbolagsförvaltning om att tillväxt ska finnas i bolagets dna. Ett litet bolag som delar ut sina vinster ser intressant ut med en hög direktavkastning, men det bolaget växer inte. Målet är att hitta småbolag som kan bli större, nästa Elekta eller Hexagon, där det finns en bärande affärsidé. I mindre bolag är också ledningen viktigare, eftersom de i högre utsträckning kan påverka utvecklingen jämfört med storbolag där det kortsiktigt handlar mycket om konjunkturen.
Något mer ni letar efter?
– Bolag med stark balansräkning som kan påverka sin egen tillväxt. Det tror jag är bra i den situation vi befinner oss i nu med låg ekonomisk tillväxt. Exempel på sådana bolag är Beijer Alma, Duni och Nolato.
Vad köpte ni i fjol?
– Itab Shop Concept. De gjorde flera förvärv i slutet av året, däribland en konkurrent som gått i konkurs. Bolaget har en stabil grundaffär med försäljning av butiksinredning till alltifrån H&M och Systembolaget. Utöver det får man deras egenutvecklade automatiska utcheckningssystem Easyflow, vilket närmast kan betraktas som en option. Det kan bli riktigt stort, men samtidigt minns man ju bolag som Cashguard och Safepay. Det är mycket som kan gå fel.
Någon mer favorit?
– Micro Systemation som har en produkt för att snabbt få ut information ur mobiltelefoner. Förra året var ett väldigt tungt investeringsår för dem. Polisernas it-kunskap var inte så god som man trodde så man har fått göra produkten mer användarvänlig. I en värld med bland annat ökad risk för terrorattacker bedömer jag att de har god tillväxtpotential samtidigt som de har tunga investeringar bakom sig.
För två år sedan tipsade du om Sobi. Hur ser du på dem i dag?
– De har utvecklats riktigt starkt, men vi har minskat vårt innehav. Det vi gick och väntade på, lanseringen av deras produkt för behandling av blödarsjuka, skedde och med den följde en rejäl uppvärdering. Då passade vi på att minska innehavet.
Stefan Kopperud
Förvaltar: DNB Småbolagsfond, DNB Sweden Micro Cap och Skandia Småbolag Sverige.
Förvaltat kapital: Totalt cirka 7 miljarder kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.