Kopparpriset sjunker

Råoljepriserna uppvisar endast små förändringar under tisdagsmorgonen. På basmetallmarknaden sjunker priset på koppar och zink medan övriga basmetaller håller sig inom räckhåll för oförändrade nivåer.

Statistik från ICSG visar på att marknaden för raffinerad koppar noterade ett mindre överskott, där produktionen överstiger efterfrågan, på omkring 2.000 ton under juni månad. Justerat för säsongsfaktorer låg överskottet på 33.000 ton.

På längre sikt väntar sig däremot experter att kopparmarknaden blir lite ljusare i takt med att koppargruvbolagen börjar skära i sina investeringar och stänga gruvor.

Raffinaderierna i Europa börjar bli till åren komna och bedöms vara dåligt konfigurerade och producera bensin när köparna efterfrågar diesel.

Ett femårshögsta för efterfrågan på bensin i USA , som givit stöd till europeiska raffinaderier börjar nu dala igen. Enligt Tim Hess vid US Energy Information Adminstration vöntad den amerikanska efterfrågan på bensin förbli i det närmaste oförändrad under det kommande året.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.