Köpråd: Beijer Almas vind vänder

Industrikonglomeratet Beijer Alma har en solid långsiktig historik. Efter några tröga år ser det nu ut att lossna på efterfrågesidan. Det gör aktien köpvärd.

KÖP. Beijer Alma är ett välskött industrikonglomerat med stor exponering mot mogna marknader, där Europa står för drygt 80 procent av omsättningen. Aktien hamnar ofta i olika utdelningsportföljer på grund av många år med hög direktavkastning. Den nyligen utbetalade utdelningen på 9,5 kronor för 2016 motsvarade en direktavkastning på 4 procent. Utdelningsandelen är hela 87 procent, vilket är högt för ett industribolag som behöver återinvestera och underhålla sina produktionsanläggningar och dessutom växa via förvärv.

P/e-talet har sedan finanskrisen klättrat från 10 till dagens 18. En sådan multipel­expansion kan lätt fjädra tillbaka om räntorna börjar ticka uppåt och Beijer Almas vinst­tillväxt inte ökar. Det är därför inte förvånande att de fem analytiker som bevakar bolaget har en neutral rekommendation i dagsläget.

Beijer Almas värdering innebär också en motiverad premie relativt sina jäm­förelsebolag bland industribolag på Stockholmsbörsen. Frågan är dock hur stor den ska vara. Årets ev/ebit 14 faller till 13 på vår prognos för 2018. Vi står och väger i vår rekommendation, men den fina historiken, möjligheterna till fortsatt god direktavkastning och kortsiktigt momentum talar för att aktien trots allt är köpvärd och med fördel ingår i en långsiktig portfölj. Köp med riktkurs 270 kronor på ett års sikt.

Det här är en nedkortad version av analysen: Kvalitetsbolagets vind vänderIndustrikonglomeratet Beijer Alma har en solid lång­siktig historik. Efter några tröga år ser det nu ut att lossna på efterfrågesidan. Det gör aktien köpvärd.. Prenumeranter kan ta del av hela genom att trycka på länken.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här