Assa Abloy
Köpvärd förvärvsmaskin
Bolaget redovisar en stark försäljningstillväxt på 19 procent till 17,5 miljarder kronor under kvartalet. Den som är kritisk noterar att nästan två tredjedelar av lyftet förklaras av valutadopning. Den organiska tillväxten var 3 procent och ytterligare 4 procent förklaras av förvärv. Rörelsemarginalen ligger samtidigt kvar på nivåer kring 17 procent.
– Min bästa gissning är att ebit-marginalen ökar nästa år. Det har skett varje år fram till nu, sa bolagets vd sedan tio år, Johan Molin, vid en välbesökt rapportpresentation.
Assa Abloys affärsidé fungerar bättre ju större företaget blir. Grundprincipen är tillväxt genom förvärv av konkurrenter och företag i närliggande branscher för att därefter ta hem samordningsfördelar. Hittills i år har elva uppköp gjorts av företag med en sammanlagd försäljning kring 2 miljarder kronor. Sedan starten handlar det om fler än 200 förvärv. Synergierna då? Sedan 2006 har 72 fabriker och ett 40-tal kontor stängts – en process som fortsätter. Enbart under tredje kvartalet skar bolaget ned med 510 anställda.
Det senaste förvärvet, klart så sent som i början av oktober, avsåg en lastportstillverkare i Frankrike med 150 anställda. Bolaget är marknadsledare i Sydeuropa inom sin smala nisch – snabbstängande och snabböppnande dörrar till lager och fabriker.
– Min känsla är att det finns mycket till salu, försäkrade Johan Molin i förra veckan.
Assa Abloy betalar i storleksordningen 8–10 gånger rörelsevinsten. Några större förvärv är däremot inte aktuella. Därtill är priserna för höga. Enligt Johan Molin sätts större företag på börser till multiplar som han inte ens skulle drömma om att betala, 15–16 gånger vinsten.
Flera av Johan Molins konkurrenter inom låsmarknaden är däremot inblandade i storaffärer. Största konkurrenten i USA, Allegion, som knoppades av från det amerikanska verkstadsbolaget Ingersoll Rand 2013, utmanar nu Assa Abloy och schweiziska Kaba i Europa. Allegion svalde i september tyska Simons Voss Technologies, en affär för cirka 2 miljarder kronor. Kaba i sin tur fusionerade tidigare i år med tyska Dorma.
Assa Abloy förefaller immunt mot den avmattning i konjunkturen som har präglat inte minst Europa under senare år. USA säljer bra, liksom Europa, möjligen med undantag från Frankrike och Beneluxländerna där försäljningen föll under det senaste kvartalet.
Men det stora sorgebarnet är Kina, med en minskad försäljning på 7 procent. Och ska man tro Johan Molin så har Kina bara kommit halvvägs i sin marknadskorrigering när det gäller nybyggda hus. Han jämför med erfarenheter från andra länder och tror att nybyggnadstakten, som bland annat påverkar låsmarknaden, ska ned med totalt 40 procent.
Assa Abloy har under sina dryga 20 år vuxit med jämn och god hastighet som på senare år accelererat ytterligare. Bolaget har skaffat sig en internkultur av att förvärva och integrera nya bolag. Och inget talar för att bolagets raison d’être är på väg att upphöra.
I prognosen härintill utgår vi från att förvärven fortsätter nästa år. Möjligen kan man sätta ett frågetecken för valutafördelarna som vi bedömer håller i sig under nästa år. Med ett p/e-tal kring 22 för i år och 19 nästa år är aktien ingen kommande raket, men väl en kvalitetsaktie som har mer att ge. Riktkurs på ett års sikt blir 196 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.