”Kortsiktigt börsrally väntar”
Många rynkar på näsan åt teknisk analys. Är det humbug?
– Som att spå i kaffesump eller titta i kristallkulan… Nej, så är det naturligtvis inte. Vi mäter de aggregerade förväntningarna hos placerarkollektivet. Börsen är en barometer för marknadspsykologi där minsta förändring hos placerarna syns direkt i börskurserna. Ser vi ljusare på framtiden vill vi ta mer risk och köper aktier. Det betyder att förväntningar märks först i börskurserna och långt senare i den ekonomiska statistiken.
Vad tror du om börsen kortsiktigt för OMXS30, som i dag ligger på 646?
– För ett par veckor sedan sade jag att vi förmodligen har nått en botten på medellång sikt och att Stockholmsbörsen ska upp till någonstans runt 700–720, Nasdaq mot 1 800 och S&P 500 till 1 000. Det är det scenario vi fortfarande tror på. Men man ska ha i åtanke att detta är ett bearmarketrally, för vi befinner oss fortfarande i en långsiktig nedtrend. Precis som under perioden 2000–2002, då vi hade elva bearmarketrallyn om mer än 10 procent. De varade i genomsnitt några veckor och uppgången var i genomsnitt 20 procent. Jag tror att det är ett sådant vi ser i dag. Det är min utgångspunkt tills motsatsen bevisas.
Och i ett längre perspektiv?
– Då får vi se nya nedgångar. Någon gång under nästa år får vi en botten varifrån vi kan få ett större rally. Vi brukar kunna tajma de här bottnarna ganska väl och under 2002 hittade jag botten nästan på dagen när.
Ser du några intressanta köpkandidater i dag?
– Eftersom jag har min långsiktiga negativa syn på börsen agerar vi i indexfonderna Xact Bull/Bear i Sverige eller Norge. De har dessutom en hävstång, den är 1,5 i den svenska varianten (om index stiger 10 procent går Xact Bull upp 15 procent, reds anm) och 2 i den norska. Orsaken till att jag rekommenderar dessa fonder är att jag vill undvika företagsrisker som är särskilt obehagliga i den här typen av marknad. Därför har jag inga aktiecase just nu. Sedan gör vi tvärtom när jag ser att marknaden nått botten. Då köper vi stora svenska bolag som har tagit mycket stryk, som H&M och ABB.
Du föreslår successiva köp på dagens nivåer. Är inte det en fegisstrategi?
– När vi befinner oss nära en botten är osäkerheten stor. Så jag tycker att det är en jättebra strategi. Speciellt om du gör den baktung och går in med till exempel 20 procent första gången, 30 procent nästa och vid den sista signalen 50 procent.
Oljan har rasat från 147 dollar per fat i somras till runt 45 i dag. Vad händer nu?
– Vi kommer snart att få se en viktig botten i oljepriset och sedan får vi en hyfsat rejäl uppgång till 65–75 dollar per fat. Men därefter kommer det nya nedgångar som tar oss ännu lägre än dagens nivåer.
Kan man säga att teknisk analys är ett bra tajminginstrument?
– Precis. Och det är intressant, därför att i slutet på en bullmarket brukar folk hävda att det är viktigast att köpa och behålla aktierna, medan det i slutet av en bearmarket hävdas att tajmingstrategier är allra viktigast. Så min prognos är att det snart blir mer populärt med markettajming igen, i form av till exempel teknisk analys.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.