Kostsamma förhoppningar

Digitala penntillverkaren Anoto fortsätter att blöda i väntan på det stora genombrottet. Den bistra utvecklingen till trots värderas bolaget alltför högt.

En bra grundregel på aktiemarknaden är att fokusera på bolag som regelbundet delar ut kapital till ägarna i stället för på bolag som regelbundet ber aktieägarna om nytt kapital. Teknikbolaget Anoto tillhör den senare kategorin och har sedan 1999 redovisat förluster på över 2 miljarder kronor. Bara under de senaste fem åren har bolaget bränt nära 600 miljoner.

Den bedrövliga utvecklingen hindrade inte Anoto från att under fjärde kvartalet i fjol ta in ytterligare 52 miljoner i en nyemission. Lägg därtill 18 miljoner från en konvertibel som konverterades till nya aktier i februari samt en riktad nyemission på 34 miljoner i mars. Efter dessa turer uppgår antalet aktier till lite drygt 827 miljoner vilket med en börskurs på 52 öre ger ett börsvärde på 430 miljoner. Till det priset går det att köpa betydligt mer välskötta och lönsamma börsbolag eller nästan två jakt- och konferensanläggningar i SCA-klass.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här