Kraftig ökning av elbilar kan kräva 50 nya kärnkraftverk

En explosion av antalet elbilar på de europeiska vägarna skulle innebära ett ökat energibehov motsvarande närmare 50 kärnkraftverk, varnar europeiska experter i ämnet.

Enligt en rapport från statligt finansierade Europeiska miljöbyrån, EEA, skulle det kraftigt ökade energibehovet leda till stor påfrestningar på elnätet, särskilt i länder med hög andel förnyelsebar energi.

Antalet elbilar utgör idag endast 0,15 procent av alla europeiska fordon trots subventioner från många regeringar. Skulle andelen elbilar stiga till 80 procent skulle elbehovet stiga med 150 gigawatt för att ladda fordonen, enligt EEA.

Detta kan jämförs med kapaciteten för det planerade kärnkraftverket Hinkley Point i Storbritannien på 3,2 gigawatt, skriver Financial Times.

Skulle kraften komma från nya kolkraftverk skulle istället utsläppen av svaveldioxid öka, enligt EEA.

De lokala skillnaderna i nyttan med en transportsektor som växlar över från fossilt bränsle till el är dock stora. I Polen med en hög andel kolkraftverk skulle nyttan kunna ifrågasättas, säger Magdalena Jóźwicka som är projektledare på Europeiska miljöbyrån.

En övergång till elbilar skulle dock generellt ge en ansenlig mängd minskade utsläpp av kväveoxider och partiklar som växthusgasen koldioxid, tillägger miljöbyrån.

För närvarande uppges 27 procent av elen komma från kärnkraftverk, 48 procent från kol, naturgas och olja. Enligt statistik från Eurostat utgör nu förnyelsebar energi från sol, vind och vatten 25 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Medivir