Laddar

Kraftig tillbakagång efter press från USA

Kurserna på Stockholmsbörsen föll kraftigt på onsdagen i linje med utvecklingen på de stora Europabörserna. Även i USA pekade index ned pressad av ett större tapp än väntat för de avtalade husköpen i juli.

Den svaga USA-statistiken spädde på nedgången i Stockholm. Storbolagen kom med en hel del nyheter, bland annat i samband med kapitalmarknadsdagar.

AFV Generalindex var vid stängning ned 2,1 procent till 384 medan OMXS30-index sjönk 2,3 procent till 1.198. Omsättningen var 24,3 miljarder kronor.

Volvo utvecklades bättre än index med en nedgång på 1,3 procent till 117 kronor. Cevian Capital har under augusti ökat sitt innehav från 4,2 till 4,6 procent av rösterna, säger Christer Gardell på Cevian till Svenska Dagbladet. Cevian är tredje största ägare i Volvo efter franska Renault och investmentbolaget Industrivärden.

Kraft- och automationsföretaget ABB presenterade nya finansiella mål. Bolaget siktar på en årlig intäktstillväxt om 8 till 11 procent under perioden 2007 till 2011. Målet för rörelsemarginalen är 11 till 16 procent. Vinsten per aktie ska öka med 15 till 20 procent per år, enligt bolagets ambitioner. Aktien tappade 3,8 procent till 163,50 kronor.

Scania höll kapitalmarknadsdag. Bolaget har upplevt en fortsatt stark efterfrågan i tredje kvartalet. Scania spår en god efterfrågan på kommersiella fordon under de kommande åren, sade VD Leif Östling. Bolaget höjer sin prognos för lastbilsmarknaden i Europa inklusive Ryssland till 400.000- 420.000 lastbilar år 2009-2010. Idag är marknaden 360.000 lastbilar. Scania kommer att öka produktionen till en årstakt på 84.000 fordon i slutet av 2007. Aktien föll 4,6 procent till 154,50 kronor.

Bland storbolagen var telekombolaget Ericsson ner 2,7 procent till 25,20 kronor och medicinteknikbolaget Elekta försämrades 5,2 procent till 100 kronor. Meda gick mot strömmen och steg 2,0 procent till 104 kronor efter ett avtal med BioDelivery Sciences om rättigheterna för BEMA Fentanyl i USA, Kanada och Mexico. Meda har en ambition om att BEMA Fentanyl ska nå en omsättning överstigande 200 miljoner dollar för indikationen genombrottssmärta hos cancerpatienter. I avtalet förbinder sig Meda att betala milstolpar om totalt 90 miljoner dollar när vissa punkter i utvecklingen och försäljningen passeras samt en tvåsiffrig royalty.

Oljebolagen och gruvorna hade en tung dag där gårdagens uppgång för sektorn raderades ut. Lundin Petroleum föll tillbaka 4,7 procent till 66,25 kronor, Tanganyika Oil trycktes ned 4,4 procent till 103,75 kronor och Lundin Mining sänktes 4,1 procent till 76,25 kronor.

Skogsbolaget Stora Enso tar i samband med en organisationsförändring en nedskrivning på 1,3 miljarder euro i tredje kvartalet. Nedskrivningen beror på omorganisation till åtta affärsområden, ökade virkeskostnader, dåliga utsikter för journalpapper, högre räntor och ogynnsamma valutaförändringar. Beskedet från Stora Enso visar att industrin är rutten. Det säger en skogsanalytiker till Nyhetsbyrån SIX. Den nya organisationen kan också öppna för eventuella avyttringar eller samgåenden. Aktien var ner 0,4 procent till 121,75 kronor.

Nordea Bank sjönk 2,0 procent till 103,90 kronor. Den finska försäkringskoncernen Sampo, där Björn Wahlroos är VD, dammsuger marknaden på Nordeaaktier. Wahlroos uppges sikta på 10 procent av aktierna och plats i styrelsen, enligt uppgift till Svenska Dagbladet.

Aspiro, som utvecklar mobila innehållstjänster, har tecknat ett ramavtal med TeliaSonera, innebärande att Aspiro blir huvudleverantör av spel till mobilportaler. Aktien steg 6,5 procent till 1,98 kronor. Inkassobolaget Intrum Justitia slog index när aktiekursen dalade ner 1,1 procent till 87,50 kronor efter en köprekommendation från Affärsvärlden.

Skogsbolaget Holmen höjdes 0,6 procent till 263,50 kronor. Delar av marknaden spekulerar i att Holmen och SCA ska lägga ihop sin tryckpapperstillverkning, nu när SCA genomför ett VD-skifte.

Hemtextilkedjan Hemtex sattes ned 3,9 procent till 123,75 kronor efter sin kvartalsrapport för det första kvartalet avseende perioden maj till juli 2007. Försäljningen i jämförbara butiker låg kvar vid en tillväxttakt om en procent. Under innevarande räkenskapsår 2007/08 räknar Hemtex med att etablera cirka 25-30 nya butiker.

Fastighetsbolaget Hufvudstaden låg stilla vid 68,75 kronor. Hyresmarknaden är stark och hyrorna stiger. Den goda efterfrågan på kontor, butiker och bostäder består i stort sett överallt men särskilt i Stockholm och Göteborg, säger storägaren Fredrik Lundberg till Affärsvärlden.

Nyhetsbyrån SIX/afv.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.