Kraftigt minskad flygtrafik hos Swedavia

Trafiken vid statliga flygplatsoperatören Swedavias tio flygplatser i Sverige kom under oktober att uppgå till 743 000 resenärer, vilket är en minskning med 79% från samma period året innan.
Bromma flygplats
Bromma flygplats Foto: TT
Resandet i år har varit starkt påverkat av coronapandemin med mängder av inställda flyg under våren.

”Ett ökat fritidsresande i samband med höstlovet har haft en viss positiv effekt på oktober månads trafikutveckling. Men totalt sett är efterfrågan kvar på historiskt låga nivåer och vi ser överlag väldigt tuffa siffror för flyget i hela världen. Återhämtningen har inte bara stannat av, vi ser tvärtom en tendens till nedgång. Nya restriktioner innebär sannolikt att den vikande efterfrågan på flygresor håller i sig under den närmaste tiden”, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias VD och koncernchef.

Antalet utrikes- och inrikesresenärer var 427 000 respektive 317 000, vilket är en minskning med 82% och 73% för de två kategorierna.

Antalet resenärer vid Stockholm Arlanda Airport sjönk med 79% och vid Göteborg Landvetter med 81%.

Luleå Airport klarade sig bäst under oktober månad och hade en minskning om 61%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.