”Krisen är här och nu”

Den totala försäljningen av kläder i fysiska butiker och deras e-handel, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 28,6 procent i november jämfört med samma månad förra året. Skoförsäljningen rasade med 47,4 procent.
”Krisen är här och nu” - shopping-handel-julhandel-900
Foto: Gorm Kallestad /TT
Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.

“De utökade restriktionerna som avråder från besök i butik har fullkomligt slagit undan benen för kläd- och skohandeln. I november föll försäljningen med nästan 30 procent i klädhandeln och uppemot 50 procent i skohandeln. Situationen är ohållbar och risken för konkurs håller många företagare sömnlösa på natten”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Han fortsätter:

“E-handeln parerar för en del av försäljningstappen, vilket innebär att läget för de fysiska butikerna är än mer alarmerande. Kläd- och skohandeln har många utmaningar men trängsel i butikerna är inte ett problem för de allra flesta. För att rädda företag och jobb inom modehandeln är statliga stödpaket en nödvändighet. Krisen är här och nu, företagen har inte råd att vänta.”

Butiker och e-handel November 2020 Ackumulerat 2020
Kläder -28,6 % -17,8 %
Skor -47,4 % -31,4 %
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.