Kristersson: Sverige redo att sätta in militär mot gängen

Statsminister Ulf Kristersson (M) höll under torsdagskvällen ett tal till nationen med anledning av den senaste tidens våldsvåg.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff om det säkerhetspolitiska läget där de presenterade åtgärder för att skydda svenska medborgare.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Caisa Rasmussen / TT

Han uppgav bland att regeringen, polisen och försvaret ska diskutera hur Försvarsmakten kan bistå i arbetet mot gängkriminaliteten.

Möte sker med överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg.

”Vi sätter in de resurser som krävs. Allt ligger på bordet”, sade Kristersson.

Statsministern inledde talet genom att tala om det är en svår tid för Sverige, och att hans tankar är med anhöriga till de som utsatts för de senaste våldsdåden.

”Vi ska jaga gängen och vi ska besegra gängen”, uppgav han.

Kristersson tog även upp frågan om utanförskap och parallellsamhällen, vilket han menar göder de kriminella gängen. Kristersson tog upp flera saker som kommer att ändras i den svenska lagstiftningen till följd av gängens härjningar.

”Svensk lagstiftning är inte utformad för gängkrig och barnsoldater, men det ändrar vi nu på”, uppger statsministern och fortsätter.

”Jag hoppas att alla partier i Sveriges riksdag kan samlas kring de kraftfulla och mönsterbrytande åtgärder som behövs.”

I avslutningen av talet tackade han också alla de som arbetar med att bekämpa gängproblematiken.

ÖB har inte kommenterat talet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco